Sterkenjokk. Foto: SVT
stihke/stekenjokk

Stekenjokkgruvan får nej - rennäringen viktigare

2:28 min

Bergsstaten avslår Vilhelmina Mineral AB:s ansökningar att åter starta en brytning i Stekenjokkgruvan, 25 km väst om Klimpfjäll och en närliggande fyndighet. Rennäringen är viktigare anser Bergstaten. "Området utgör riksintresse och kärnområde för rennäringen och en återupptagen gruvverksamhet skulle påtagligt försvåra rennäringens bedrivande", säger bergmästare Åsa Persson.

Varför har ni sagt nej till en gruva i Stekenjokk?

 - Vi har gjort det av hänsyn till rennäringen. Vi tycker att den är viktigare än en gruva i det här fallet.

Hur mycket handlar beslutet om att gruvan blir inte ekonomiskt lönsamt?

 - Vi gör ju två bedömningar. Vi gör bedömning i också en så kallad malmbevisning, där vi tittar på lönsamheten. Där har vi sagt att det skulle kunna gå att bedriva en lönsam gruvverksamhet här, men det är just rennäringen som gör att vi har sagt nej.

 Hur mycket handlar beslutet om att miljön kommer ta skada om en gruva återupptas?

 - Det handlar helt och hållet om att markanvändningen och rennäringen är viktigare.

I pressmedelandet säger ni att Stekenjokksområdets betydelse för rennäringen har ökat sen gruvan stängdes för 26 års sen. Hur har betydelsen ökat ?

- Ja det har ökat, det är ju länstyrelserna i Västerbotten och Jämtland som har tittat på det här, både på renantalet och hur renskötseln har bedrivits. Man har då kommit framtill att renskötseln har en större betydelse idag än vad den hade för ett antal år tillbaka och därför tar man nu hänsyn till det.

Men här talar bolaget Vilhelmina Minerals AB om 15 års verksamhet och räknar med omkring 150 direkta arbetstillfällen och upp till 750 arbetstillfällen totalt. Varför räcker det inte till för att bli beviljad för bearbetningskoncession?

- Länsstyrelserna har gjort den bedömningen att det skulle bli för stort ingrepp för rennäringen med en gruva och det ska vi överväga och vi har gått på deras linje. Det är ju självklart att en gruva skulle ha jättestor betydelse för näringslivet och skulle ge folk arbetsmöjligheter. Men vi har ändå bedömt att det är viktigare med rennäringen.

Hur tungt väger ditt beslut?

- Beslutet går att överklaga till regeringen inom tre veckor.

Vad händer då?

- Då gör regeringen en bedömning och det vet vi ingenting om.

 

Merethe Kuhmunen
merethe.kuhmunen@sverigesradio.se

Delade meningar om nyttan med gruvan

Vy över Stekenjokk. Foto: Mikaela Sjöstedt/SVT Sápmi

Stekenjokkgruvan har tagits emot med öppna armar av berörda kommuner och stora delar av det lokala näringslivet. Men både rennäringen och länsstyrelsen har sagt nej till gruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista