Foto: SVT
stihke/stekenjokk

Glädje och besvikelse - delade reaktioner på Bergsstatens beslut

Det är första gången Bergsstaten säger nej till bearbetningskoncession för ett gruvprojekt, och hänvisar till att rennäringen är viktigare.

Åsa Baer renskötare i Vilhelmina södra sameby är försiktigt positiv.

- Det känns bra, glädjande så här långt, men det är inte avgjort än.

Samebyarna Vilhelmina södra och Voernese har yttrat sig om att de redan är trängda av markpåverkningar och en gruvetablering skulle vara förödande för renskötseln. Både Jämtlands och Västerbottens länsstyrelser är eniga och påpekar att området är väldigt viktigt för rennäringen, och viktigt för dess höga miljövärden.

Bergmästare Åsa Persson säger att rennäringen är viktigare i Stekenjokksområdet, än vad en gruva skulle vara.

- Vi har tagit beslutet med hänvisning till att rennäringen är viktigare än en gruva i det här fallet. Området har en större betydelse för rennäringen i dag än tidigare. 

Gruvbolaget Vilhelmina Minerals styrelseordförande Peter Hjorth säger att de fortfarande hoppas på en gruvetablering i Stekenjokk och hoppas kunna samarbeta med rennäringen.

-Vi är inte förvånande. Bergsstaten kan ju inte gå på annan linje än länsstyrelserna. De hade ju kunnat skicka vidare ärendet direkt till regeringen. Det gjorde de inte. Men nu vill vi läsa igenom det här noggrant. Det är ganska troligt att vi överklagar men det beslutet ska vi ta gemensamt i styrelsen.

Beslutet går att överklaga till regeringen inom tre veckor.

Vilhelmina Mineral räknar med att en gruva skulle vara i gång i 15 år och ge minst 150 jobb.

- Länsstyrelserna har gjort bedömningen att det skulle blir för stort ingrepp i rennäringen med en gruva och vi har gått på deras linje. Självklart skulle en gruva ha stor betydelse för näringslivet men vi har ändå bedömt att det är viktigare med rennäringen, säger bergmästare Åsa Persson.

Mikaela Sjöstedt

Merethe Kuhmunen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista