1 av 2
Klemetti Näkkäläjärvi, sametingspresident i Finland. Foto: Thomas Sarri/Sameradion
2 av 2
Sametingets president i Norge Aili Keskitalo. Foto: Thomas Sarri/Sameradion
UBMI/UBMEJE/UMEÅ

Klemetti Näkkäläjärvi pessimistisk inför gruvuttalande - Keskitalo tonar ner problemen

3:24 min

I morgon torsdag träffas de tre sametingen för en gemensam konferens i Umeå.
En av punkterna på dagordningen är ett uttalande om naturresurser i Sápmi.
Samtidigt har Sametinget i Sverige beslutat att återremittera sitt förslag till gruv- och mineralpolicy.
Sametingets president i Finland, Klemetti Näkkäläjärvi, tycker detta försvårar det gemensamma uttalandet - medan kollegan i Norge, Aili Keskitalo tonar ner betydelsen.

I morgon torsdag träffas sametingsledamöter från tre länder samt representanter för samerna i Ryssland för den så kallade parlamentarikerkonferensen, som hålls vart tredje år.

En av huvudpunkterna är frågan om utnyttjande av naturresurser i samiska områden där konferensen ska anta ett uttalande.

Detta görs ett dygn efter att Sametinget i Sverige inte lyckats enas om en gemensam gruv- och mineralpolicy och i stället beslutat att fortsätta behandla frågan.

- Det kan försvåra arbetet med att nå en samsyn under konferensen. Det vore illa för det samiska folket om vi inte kan enas i en fråga som ligger som ett stort hot över den samiska kulturen. Det vore beklagligt, säger Klemetti Näkkäläjärvi, president för Sametinget i Finland.

Men presidenten för Sametinget i Norge, Aili Keskitalo, säger att situationen är likadan i Norge.

Där är diskussionerna om en gruv- och mineralpolicy i sin linda och Keskitalo ser det inte som någon förutsättning att alla tre Sameting ska ha en egen policy att falla tillbaka på, innan man samnordiskt kommer överens.

- Uttalandet ska ligga på ett övergripande plan och inte gå in på några detaljer, säger Keskitalo.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista