Sápmi

Hårda ord mot renskötare på sociala medier angående Junselevargen

Nu när förvaltningsrätten ska bestämma om skyddsjakt på den så kallade Junselevargen och vargens partner har en het debatt startat på sociala medier där många skriver kränkande om renskötare och samer. Och allt fler blir bekymrade över utvecklingen.

Naturvårdsverket beviljade skyddsjakt på vargtiken och hennes partner den 13 februari i år och efter det har många människor gett sig in i den heta debatten på sociala medier.

Jenny Wik Karlsson som jobbar som jurist på Svenska Samernas Riksförbund (SSR) är orolig över utvecklingen och menar att näthatet mot samer har ökat det senaste året.

- Jag tycker att det har gjort det, man kan hitta en punk egentligen från ifjol när den här Junselevargen kom på tapeten. Innan det var det en bra blid av samer i media, säger Jenny Wik Karlsson.

En av sidorna på Facebook där många skrivit om vargen och samer är på Svenska Rovdjursföreningen sida. Där kan man bland annat läsa följande kommentarer:

”Vem fan bryr sig om ett par jävla renar? Lappjävlarna kan flytta om det inte passar” eller "Tas Susi bort är rennäringen dödfödd inom kort. Det får vara slut på renägarnas parasiterade på oss andra skattebetalare. "

Roger Olsson är ordförande för föreningen och berättar att sidan administreras av en ideell person från föreningen och att de inte är nöjda med dagens situation.

- Det är absolut inte okej och är inte förenligt med de regler vi har för Facebooksidan, säger Roger Olsson.

Men hur fungerar sidan?

- När det händer sådana här saker har vi svårt att bevaka, hänga med, plocka bort direkt och nog snabbt, tillägger Roger Olsson.

Svenska Rovdjursföreningens sida är under diskussion om hur sidans fortsättningen ska se ut och om den ska fortsätta vara öppen.

- Vi diskuterar hur vi ska hantera det här, för det är varken bra för oss eller för vargen, säger Roger Olsson.

Vargparet håller sig i området kring Junsele där Vilhelmina södra sameby har vinterbete. SSR's juris Jenny Wik Karlsson menar att man kan se hur situationer som nu påverkar enskilda renskötare.

- Vi ser ju nu, som ett exempel i den här Junselevargen, att enskilda renskötare och samebyar väljer att inte uttala sig i media för att skydda sig själva och sina familjer, säger Jenny Wik Karlsson.

Roger Olsson som är ordförande för Svenska rovdjursföreningen säger att han inte är nöjd med hur vargfrågan generellt diskuteras och att människor verkar ha svårt att skilja på fakta och enskilda personer. 

- Jag tycker inte att det är en diskussion, det är mycket lägre än så säger Roger Olsson. 

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".