– Det var ganska väntat med den konkurrensen, säger Sofia Jannok, som inte vann någon grammis. Foto:Olle Kejonen / SR Sameradion
Stockholbma / Stockholm

Ingen grammis för Sofia Jannok

4:36 min

Det blev inte någon grammis för Sofia Jannok, som för andra gången var nominerad till priset i kategorin "Årets folkmusik/visa". Priset togs istället hem av Tomas Ledin.
– Sånt är livet, säger hon till Sameradion.

Jannok var nominerad för skivan "Áhpi - Wide as oceans", men fick alltså se sig besegrad av den numera trefaldige grammisvinnaren Tomas Ledin.

– Det var väntat med konkurrensen, säger Jannok. Jag hade inte trott det, men jag hade ändå hoppats lite grann, det hade varit coolt. Men sånt är livet.

Övriga nominerade i samma genre var Ale Möller & Bohuslän Big Band, Sápmi Sessions-aktuella Ane Brun samt Lena Willemark, Jonas Knutsson och Mats Öberg. Och anledningen till att skivan nominerades i just kategorin "Årets folkmusik/visa" är enkel, menar Jannok.

– För att den är på samiska, rätt och slätt. Man har dålig koll på vad det annars skulle kunna vara. Men det är ändå fett att vara på grammis för det är ändå den svenska musikscenen som är här. Så jag har i alla fall tagit mig över den barriären.

Det här var andra gången Sofia Jannok nominerades till en grammis. Förra gången var 2010, då för skivan "Áššogáttis". Under året som gått har hon hunnit delta i Allsång på Skansen, och för inte allt för länge sen uppträdde hon på Melodifestivalen. Men hon vill inte kalla sig folkkär.

– Nej, det tror jag inte. Det är nog många i den här skaran som inte kan stava mitt namn. Jag har nog ganska mycket att göra ännu för att blir folkkär, om jag kommer bli det.

Och även om det inte blev någon grammis så kan ett annat pris stå på tur för Jannok. Redan på fredag hålls nämligen Folk- och världsmusikgalan i Umeå, där hon också är nominerad.

Bland de övriga vinnarna på 2014 års grammisgala märks Håkan Hellström och Jenny Wilson som vann tre pris vardera.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Ikväll kan Sofia Jannok vinna en Grammis

Sofia Jannok på invigningsgalan av Friends arena i Stockholm. Foto: SVT

Ikväll är det dags får årets Grammisgala på Cirkus i Stockholm. Sofia Jannok är nominerad i kategorin Årets Folkmusik/visa med sin skiva Áhpi (Wide as Oceans).

#text=5788500#

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista