Lycksele/Vindeln

Miljövänlig hundtaxi beskattas hårdare än bilar

Vanliga taxibilar betalar liten moms medan hundspannstaxin vid Lycksele flygplats måste betala full moms. Ekoturismföretagaren Donald Eriksson förstår inte varför Skatteverket inte tycker att hundspann är en persontransport.

Donald Eriksson har svårt att förstå varför Skatteverket inte tycker att hundtaxin mellan flygplatsen och Lycksele är en persontransport med 6 procentig moms.

Och det är bara ett exempel för det blir fort svårt att hänga med när han beskriver momsreglerna. Han har ofta kunder som åkt slädhund, ätit, bott, utbildats och guidats. Egentligen borde en blandning av alla olika moms procent  läggas på de olika aktiviteterna men då blir fakturorna så obegripliga för de utländska förtagskunderna att han vanligen lägger på 25 procent på allt istället för att ta striden. Donald Eriksson gillar reglerna i Finland med turistmoms och det tycker han Sverige också borde ha.

Reporter Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".