1 av 2
Omröstningen gällande uttalandet om samekonventionen. En klar majoritet röstade för att uttalandet skulle antas. Foto: Thomas Sarri/Sameradion
2 av 2
Mötet ajournerades efter hård kritik mot arbetssättet gällande samekonventionen. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi

Uttalande om samekonventionen antaget - men arbetssättet kritiserades

2:35 min

Parlamentarikerkonferensen i Umeå antog med stor majoritet ett uttalande om samekonventionen. Men samtidigt riktades hård kritik mot sättet som förslaget utarbetats på. Torild B Kåven från partiet Norkalottfolket i norska Sametinget, var en av dem som tyckte att deltagarna på konferensen inte fått chansen att påverka innehållet i uttalandet. Nordkalottfolket reseverade sig också mot beslutet.

Redan inför parlamentarikerkonferensen skickades det ut ett förslag på uttalande gällande samekonventionen. På förmiddagen när konferensen började så fastslogs att en arbetsgrupp under dagen skulle arbeta vidare med det lagda förslaget och presentera ett slutligt förslag som konferensen skulle kunna anta mot slutet av dagen.

När förslaget på slutligt uttalande delades ut efter kl 16:00 så var Isak Mathis O Haetta från Fastboendes lista i norska Sametinget den första att äntra talarstolen. Haetta kritiserade hårt arbetssättet som han ansåg ställde större delen av de ditresta parlamentarikerna utanför arbetet.

Efter honom var också Torild B Kåven från Nordkalottfolket i norska Sametinget också upp och ställde sig bakom kritiken. Kåven menade att det här arbetssättet är just sådant som man från samiskt håll annars kritiserar staterna för.

Fremskrittspartiets Aud Helene Marthinsen gick upp och sade att de inte kommer att stödja förslaget, och inte heller delta i omröstningen.

Vid det tillfället valde mötesledaren Håkan Jonsson att ajournera mötet i sju minuter för att kunna klargöra situationen.

Efter ajourneringen gick norska Sametingets president Aili Keskitalo upp i talarstolen och uttalade förståelse för kritiken. Keskitalo bjöd samtidigt in till att hålla nästa parlamentarikerkonferens i Trondheim 2017, och då samtidigt fira 100-årsjubileumet av den första samekonferensen som anordnades bland annat med Elsa Laula som en av de drivande krafterna.

 – Vi kommer att ta till oss kritiken gällande det korta tiden och proceduren, vi ska försöka arrangera konferensen så att ledamöterna får bra med tid till handläggning av sakerna, sade Keskitalo.

Keskitalo ville också att man till nästa möte ska godkänna en mötesordning så att det är helt klart för alla hur sakerna ska handläggas. med de orden anmpdade hon att sedan gå till omröstning angående uttalandet om samekonventionen.

Röstningen genomfördes och det var 80 ledamöter som röstade ja till uttalandet, sex stycken röstade nej och fem röstade blankt.

Det uttalande som antogs skiljer sig inte så väldigt mycket från det förslag som presenterades redan innan mötet. Det var några språkliga förändringar samt omflyttning av några av de sju punkterna i uttalandet.

Kärnan i uttlanadet är att Sametingen kräver att de nu pågående förhandlingarna om samekonventionen ska vara färdiga inom den femåriga tidsramen, det vill säga under 2016 ska det vara klart. Dessutom kräver sametingen resurser för att kunna medverka och samordna sitt arbete i de fortsatta förhandlingarna. 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Anna-Karin Niia
anna-karin.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista