På bilden syns de 13 ledamöter som röstade emot uttalandet, men 66 ledamöter röstade för och denså kallade Umeådeklarationen antogs. Foto: Thomas Sarri/Sameradion

Umeådeklarationen antagen trots oenighet

Parlamentarikerkonferensen röstade idag fram ett uttalande gällande exploateringar i det samiska området. Den så kallade Umeådeklarationen kräver bland annat att staterna ska samråda med Sametingen när utvinning av naturresurser planeras i Sápmi. Men ledamöter från Sametingen i både Finland och Norge röstade emot deklarationen. 

Inför konferensen fanns ett färdigt förslag på uttalande gällande exploateringar. Under dagen fick en arbetsgrupp i uppdrag att jobba vidare med förslaget för att mot eftermiddagen presentera ett slutligt förslag på uttalande.

Jakt- och fiskesamernas Josefina Lundgren Skerk föredrog arbetsgruppens förslag som hade några ändringar i förhållande till det ursprungliga. Bland annat hade man i en av artiklarna lagt till ordet rättighetsinnehavare:

"Vid planerad etablering av mineralexploatering i samernas traditionella områden ska det föreligga ett fritt, informerat förhandssamtycke från det samiska folket och rättighetsinnehavarna."

Arbetsgruppen hade också lagt till en elfte artikel till de ursprungliga tio. Det var partiet Guovssonásti som hade föreslagit en skrivelse med följande lydelse:

"Vi stödjer också FN.s rasdiskrimineringskommittés uppmaningar, till exempel om gruvplanerna i Rönnbäcken; att Sverige stoppar allt pågående arbete tills rasdiskrimineringskommittén har behandlat frågan."

Men en del av ledamöterna från Sametinget i Finland röstade emot uttalandet. Orsaken var en formulering i artikel 4 om att Sametingen och lokala samiska samhällen ska konsulteras när det handlar om traditionella näringar i de traditionella bosättningsområden.

Enligt de ledamöterna finns det i norra Finland en rörelse av folk som hävdar att de är samer för att kunna nyttja traditionella samiska rättigheter - och ledamöterna menade att formuleringen kan ge dem möjlighet att hämta stöd i det uttalande som antogs.

Även en handfull ledamöter från Sametinget i Norge röstade nej mot Umeådeklarationen. Liksom i omröstningen kring Samekonventionen så var en orsak att de inte godkände arbetssättet och processen i framtagandet av deklarationstexten.

En av dem var Isak Mathis O. Haetta från Fastboendes lista i norska Sametinget, han menade att det hade behövts mer tid till att arbeta fram ett förslag som hade stöd av hela mötet. Haetta ansåg att ett sådant förslag hade vägt tyngre.

Men Ellinor Marita Jåma från Sydsamisk krets i Sametinget i Norge gav dock arbetsgruppen beröm för att på så kort tid ha tagit fram ett förslag som det finns en bred allsamisk enighet om

 – Det är viktigt med ett gemensamt uttalande, det är det bästa sättet för att lägga press på staterna, även om man inte är enig i precis allt så är det enormt betydelsefullt att vi står gemensamt som ett folk, sade hon.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".