1 av 3
Vägskylt på umesamiska, ett hotat språk som kan få fler lärare inom en snar framtid. Foto: Jenny Israelsson Skoglund / SR Sameradion
2 av 3
– Då kanske det finns en chans att mina barn får en utbildad lärare i umesamiska, säger föräldern och musikern Sara Ajnnak. Foto: Per Jonas Partapuoli
3 av 3
– Det vore fantastiskt med tre lärare i umesamiska, tycker ordföranden i Sametingets språknämnd, Jakt- och fiskesamernas Josefina Lundgren Skerk. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Ruoŧŧa / Sverige

Språksatsning kan ge nya lärare i umesamiska

2:41 min

Skolverket vill se fler lärare i samiska, därför startar man till hösten en utbildning för modersmålslärare. Därmed får kanske också ett av de minsta samiska språken äntligen utexaminerade lärare.

Tre nya lärare i umesamiska, det kan bli verklighet efter Skolverkets satsning på minoritetsspråken. Efter en intresseanmälan i de samiska kommunerna har det visat sig att hela tre personer har anmält intresse för att bli modersmålslärare i umesamiska, ett språk som idag talas av ett tiotal personer.

– Då kanske det finns en chans att mina barn får en utbildad lärare i umesamiska så småningom, säger föräldern och musikern Sara Ajnnak från Gargnäs. 

Att man nu kanske får lärare i det hotade språket glädjer också ordföranden i Sametingets språknämnd, Jakt- och fiskesamernas Josefina Lundgren Skerk.

– Lärarbristen är ju ett av de största problemen för samiskaundervisningen i Sápmi idag, så det är definitivt ett behov. Det vore fantastiskt med tre lärare i umesamiska nyutexaminerade, så får vi se hur många platserna blir. Jag hoppas att samtliga har visat intresse för det här får möjlighet att läsa till lärare i samiska, säger Lundgren Skerk.

Skolverkets målsättning är att satsningen ska kunna lösa lärartillgången på kort sikt. Därför planerar man att starta utbildningen redan i höst. De första lärarna ska vara utexaminerade 2016. I ett första steg handlar det om totalt 12 lärare fördelade inte bara på umesamiska, utan även på nord- och sydsamiska samt meänkieli. Men ingen verkar vara intresserad av att lära ut den lulesamiska varieteten. Tråkigt, tycker Josefina Lundgren Skerk.

– Det är väldigt olyckligt att det inte blir någon lärare i lulesamiska då. Det är ett tydligt tecken på att inte bara de allra minsta varieteterna, utan samtliga samiska språk är akut hotade, säger hon.

Även om få personer talar umesamiska flytande så finns det ett stort intresse för att lära sig språket. En sommarkurs vid Umeå Universitet för två år sen hade 60 sökande och 11 deltagare och vid ett språkbad i Lycksele förra helgen deltog åtta familjer. 

Och behovet av stöd till umesamiskan verkar omättligt, i alla fall om du frågar Sara Ajnnak.

– För att vi ska lyckas med revitaliseringsprocessen så är det inte bara lärare som behövs, säger hon. Det behövs undervisningsmaterial, ordböcker, och det behövs eldsjälar också, som engagerar sig för att språket ska kunna utvecklas och finnas kvar.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Så många vill bli lärare

Intresseanmälningar för lärarutbildning i minoritetsspråken:

Umesamiska - 3 personer

Nordsamiska - 4 personer

Sydsamiska - 17 personer

Meänkieli - 6 personer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista