Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kvinnor utan älgjaktsplomber får nu medhåll av Sametinget

Kvinnor i Saarivuoma sameby anmälde samebyn för könsdiskriminering, när de blev utan älgjakts-plomber inför 2012 års älgjakt. Nu får de medhåll från Sametinget som bifaller överklagandet och ger i uppdrag till samebyn att vid tilldelning av plombering i fortsättningen ge alla medlemmar möjlighet att delta i älgjakten.

Inför älgjakten 2012 infördes systemet med plombering. En vajer som länsstyrelsen delar ut till varje sameby, som sätts på varje älg som fälls.

Alla samebyar valde sitt sätt att dela ut plomberna på och Saarivuoma valde då att tilldela sina plomber efter siidagruppernas renantal och inte efter samebyns medlemmar. Det medförde att fyra kvinnliga medlemmar blev utan plomber och där med miste rätten att jaga älg hösten 2012. Kvinnorna anmälde samebyns beslut till Sametinget som de tolkade som könsdiskriminering. För enligt dem fanns det inga skäl till att de nu skulle undantas sina jakträttigheter.

Samebyn säger sig inte vara skyldig för diskriminering, då de inte med avsikt uteslutit kvinnorna från jaktlaget, när de i samma veva glömt också bort manliga jägare. Nu får kvinnorna medhåll från Sametinget som säger att alla samebymedlemmar ska få jaga älg.

 

Merethe Kuhmunen
merethe.kuhmunen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista