Fotbollstinget skjuts upp - styrelsen inte klar

Det blir inget samiskt fotbollsting i Kiruna nu till helgen. Orsaken är att den nya styrelsen inte är helt klar.

Tanken var att fotbollstinget skulle vara starten för det nya samiska fotbollsförbundet. En fast styrelse skulle väljas. Men en av de tilltänkta styrelseledamöterna har tackat nej och nu väljer interrimstyrelsen att skjuta upp fotbollstinget en månad.

 – Vi vill inte komma till fotbollstinget med ett halvfärdigt arbete, säger Frode Guldbjörnsen till NRK Sápmi. Guldbjörnsen är en av ledamöterna i interrimstyrelsen.

Det tidigare samiska fotbollsförbundet har inte fungerat under de senaste åren. Bland annat så har Sametinget i Norge som är största finansiären inte fått nån redovisning av verksamheten.

Därför togs nyligen initiativ till att bilda ett nytt fotbollsförbund och vid ett första möte i Kiruna strax efter nyår bildades en interrimstyrelse.

Den styrelsen har man jobbat med att förbereda ett stormöte - ett fotbollsting - för att besluta om nya stadgar och välja en fast styrelse. 

Fotbollstinget skulle ha hållits i Kiruna nu till helgen men det blir alltså förskjutet en månad, 29 mars är nytt datum.

Interrimsstyrelsen kommer inte att offentliggöra namnen på kandidaterna till den nya styrelsen förrän nån dag innan fotbollstinget.

Men enligt Frode Guldbjörnsen är det personer från olika delar av Sápmi som har god kompetens för uppdraget.

Men beslutet att inte offentliggöra namnen på styrelsekandidaterna möter kritik. Berit Dagny Johnsen Anti var själv aktuell som president i samiska fotbollsförbundet för två år sen och säger till NRK Sápmi att det är viktigt med öppenhet vid en nystart och bildande av ett nytt förbund.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Kjell Are Guttorm
kjell.are.guttorm@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista