May-Britt Öhman Foto: Heather J. Hoag
Sápmi

Humorprogram anmält till Granskningsnämnden

Ett inslag i humorprogrammet SNN News som sänds i TV4 på söndagarna är anmält till Granskningnämnden. Det är May-Britt Öhman som anser att det är kränkande och hets mot folkgrupp, då inslaget visar Robert Gustavsson som spelar en same.  

- Det är inte roligt, enbart kränkande, säger May-Britt Öhman.

På söndagarna sänds underhållningsprogrammet SNN News i TV4, där komikern Mikael Tornving, spelar nyhetsankare och levererar de senaste nyheterna med fejkade nyhetsinslag där ingen går säker. 

I söndags så sände programmet ett inslag om att samer känner sig kränkta efter ignorerad nationaldag. I inslaget så visas en bild på sametingspolitikern Lars Jon Allas och komikern Robert Gustavsson som spelar samernas talesperson Herti Palo.

May-Britt Öhman menar att det är hets mot folkgrupp och har anmält detta till Granskningsnämnden och även mailat till DO (Diskrimineringsombudsmannen) för att undersöka hur hon gör en anmälan till dem.

- Det är kränkande, förlöjligande och nedsättande mot samerna och Sametinget. Det är kränkande hur man behandlar kolten, samiska flaggan och även språket. Och då menar jag hur Robert Gustavsson mumlar och juckar med någon slags trumpet eller om det är en näverlur. 

Det här är ett humorprogram och i sådana program hör det till att man driver med folk och händelser. Har du någon förståelse för det?

- Jag har inte följt det här programmet, men jag gissar att om de drivit med mörkhyade, judar eller romer så har jag svårt att se att det varit OK. Jag tycker inte det här är roligt, bara kränkande, säger May-Britt Öhman. 

Oddasat.se har inte lyckats nå TV4 för en kommentar.

 

Anna-Karin Niia

anna-karin.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista