Jon Henrik Fjellgren Foto: privat
Sápmi

Jojkare tävlar i Talang i Sverige

1:40 min

Idag drar tävlingen Talang Sverige i TV3 igång. Och även Sápmi är representerad i år med jojkaren Jon Henrik Fjellgren från Mittådalen.

– Det var min bästa vän som gick bort för 4-5 år sedan som älskade min musik. Han sa till mig att du måste visa Sverige och världen din musik, för du har förmågan att öppna människors hjärtan. Så det var egentligen han som fick mig att söka till Talang, berättar Jon Henrik Fjellgren.

Intresset för musik fick Jon Henrik Fjellgren redan som liten. Jojken har alltid funnits inom honom, men det var först när han var 14 år som han började jojka för första gången. Hittills har han gett ut cd:n Onne Vielle som betyder lillebror. Jon Henrik berättar att han kommer att jojka sin bortgångne vän Daniels jojk i programmet. Och det var något som fick Talang-juryn att gråta:

– När jag väl kom ut på scen så fick jag ett sådant tunnelseende. Det var inte på grund av nervositet utan det var en känsla som jag aldrig tidigare har upplevt. Jag tror att det var för att jag kom så nära Daniel som man kan komma som levande. Det kändes som att han var med mig där, så jag minns faktiskt inte alls hur framträdandet vart. Det är väldigt spännande för mig också att se.

Hur känner du inför programmet nu?

– Ibland funderar jag om jag vågar titta själv. Men det känns bra, de som har fixat det där säger att det vart riktigt bra, säger Jon Henrik 

Sara Björne
sara.bjorne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista