Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, vill höja statusen för ämnet modersmål. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Ruoŧŧa / Sverige

Vill ge modersmål samma status som moderna språk

1:37 min

Likställ modersmål med moderna språk i skolan, det är en av förändringarna Socialdemokraternas Ibrahim Baylan föreslår i en debattartikel om den svenska skolan – något som hade kunnat ge samiska en status mer liknande spanska eller tyska i framtiden.

Spanska, tyska och franska hör till dom vanligare språken i ämnet moderna språk, något som alla skolor är skyldiga att erbjuda. För modersmål gäller andra regler, bland annat måste eleven själv begära undervisningen. Här är också andra språk vanligare, till exempel hålls undervisning i samiska ofta inom ämnet modersmål.

– Jag vill på det här viset också slå ett slag för modersmålet. Jag menar på att det inte är något hot mot det svenska språket att vi har ungdomar som behärskar flera språk, tvärtom, säger Baylan, som är Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson.

En annan skillnad mellan moderna språk och modersmål är att när man söker till högskola får man extra så kallade meritpoäng om man har läst moderna språk på gymnasiet - något som inte gäller för modersmål. Det är alltså lättare att komma in på universitetet om man har läst franska som främmande språk än på modersmålsnivå.

Det är något som Ibrahim Baylan vill komma åt med sin debattartikel, där han också föreslår att moderna språk ska vara ett obligatoriskt ämne.

– Jag vill uppvärdera att språkkunskaper, oavsett vilka de må vara, är viktiga för vårt land, säger han.

– I den här artikeln argumenterar du dels för att moderna språk ska vara obligatoriskt, dels för att ämnet modersmål ska vara likställt moderna språk. Innebär det att modersmål skulle vara ett obligatoriskt ämne?

– Nej, det kan vi ju förstås inte ha. Jag tror fortfarande det ska vara frivilligt utifrån det intresse elever och föräldrar har. Om man ändå har ett modersmål kan man göra det jämförbart, men det ska inte vara obligatoriskt för eleverna.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista