Foto: SVT
Jiellevárri/Gällivare

Föräldrarna på Skierri i Gällivare hoppas på information om framtiden

Nästa vecka försvinner de nuvarande pedagogerna från Skierri och föräldrarna är oroliga för barnen. Idag kommer förskolans rektor Mikael Pirak hålla informationsmöte. Förra mötet som skedde mellan föräldrar och rektorn gav ingenting. Ola Pittsa som är förälder är mest orolig för hur en inskolning ska hinna ske på mycket kort tid.

- Tryggheten för barnen kommer försvinna, säger Ola Pittsa, förälder.

Enligt skolverket ska alla aspekter tas innan man tar bort tjänster, dessa riktlinjer gäller alla skolor och friskolor samt sameskolor i Sverige. Ulrika Lundqvist, enhetschef för grundskola och förskola, förklarar att man måste kolla på hur lokalen där barnen är ser ut samt att man måste kolla på barnen ålder samt om det finns speciella behov innan tjänster får tas bort.

- Men detta är ingen svensk lag, bara riktlinjer utan det är huvudmannen för förskolan som bestämmer, i detta fall då sameskolstyrelsen, säger Ulrika Lundqvist på skolverket

Föräldrarna har inte möjlighet att byta förskola på grund av långa köer till barnomsorgen. 

- Vi är fast här, men samtidigt vill man inte byta för att vi faktiskt har en samisk förskola i Gällivare och jag hoppas att vi kommer till en bra lösning ikväll, säger Ola Pittsa.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista