Jiellevárri/Gällivare

"Det här kan vara slutet på sameskolan i Gällivare"

Markus Pittja: "Frågan är dåligt skött"
3:58 min

Samiska barnens framtid och sameskolans i Gällivare på spel. Det menar föräldrar till barnen på förskolan Skierri efter den lösning de fick presenterade till sig igår kväll.

-        Många överväger om de ska ha barnen kvar på förskolan, säger Hanna Falksund vars dotter går på förskolan.

Sameskolan och förskolan i Gällivare är en av fem samiska skolor i Sverige. På skolan går närmare 40 barn och på förskolan 11 stycken. Hittills har förskolan haft anställda som pratat både lule och nordsamiska med barnen och som Hanna Falksund varit mycket nöjd med då hennes dotter vågar prata och lär sig samiska på förskolan. Far Markus Pittja beskriver samma sak:

-        Hon brukar prata samiska med mig och Áddjá, säger han.

-        Det har blivit många sömnlösa nätter den senaste tiden, säger Hanna Falksund.

Båda fastanställda samisktalande pedagogerna sa upp sig från Skierri i januari och slutar om två veckor. Rektor Mikael Pirak presenterade igår sin plan. Tre helt nya personer, varav två ska jobba deltid. Föräldrarna reagerar mot att ingen av dem är samisktalande och ingen av dem är utbildad pedagog.

-        Mikael Pirak har inga svar på hur samiska verksamheten ska bedrivas, säger Hanna Falksund.

Nu menar föräldrarna att det här bryter mot bland annat mot lagen om nationella minoriteter och språklagen som ger varje barn rätt till sitt modersmål. Och dessutom går det här mot sameskolans mål att stärka och utveckla det samiska språket och kulturen.

Hanna Falksund är förälder till 2,5 åriga Kerstin och gravid med sitt och sambons andra barn. Hon menar att det här kan vara nådastöten för hela samiska skolverksamheten  i Gällivare.

-        Det är klart man börjar fundera över vad som är bäst för barnen. Och många har sökt andra alternativ. Hur blir det med återväxten till skolan då.

Min sambo har funderat på att vara ledig från och med den tionde mars då det är ny personal här och då kanske Kerstin måste inskolas igen, säger Hanna Falksund.

Hon och sambon hoppas nu att sameskolstyrelsen tar tagi i det här och omprövar sitt beslut.

-        Det här är väldigt dåligt skött. Vi har inte fått veta någonting av rektorn och det ger oss dåliga motiveringar. Det är som om det har gått prestige i det här, säger Markus Pittja

Sameskolchefen Björn Hedlund har inte nåtts för kommentar idag och rektor Mikael Pirak ställde inte upp för intervju igår kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".