"Ib månna vijtsardh lávgguomegáriesne" - "Jag tweetar inte i badkaret", kampanj på umesamiska från Umeå kommun. Foto: Sophia Rehnfjell
Ubmeje / Umeå

Idag tar Sametinget ställning till umesamiskan

Barruk Sunna: "Viljan hos folket kommer se till att språket blomstrar"
2:04 min

Hur ska man skriva umesamiska? Den frågan kanske vi får svar på när Sametingets språknämnd idag sammanträder, för på dagordningen står nämligen den umesamiska ortografin.

Det finns en umesamisk ortografi som har använts under en tid, bland annat av Lycksele och Umeå kommuner. Men frågan är vilken status det umesamiska skriftspråket har.

Den samiska språknämnden, ett samarbetsorgan med representanter från Sverige, Norge, Finland och Ryssland, fattade ett beslut om umesamiskans ortografi i april 2010. Men vad det beslutet egentligen innebär verkar ännu oklart. Därför har den umesamiska föreningen Álgguogåhtie, i vilken Ulla Barruk Sunna är ordförande, tillsammans med Lycksele sameförening begärt att Sametingets språknämnd ska ta ställning i frågan och förklara skrivsättet som godkänt.

– Det är därför vi vill att Sametinget ska se till att det blir klarlagt en gång för alla och att de sätter ned foten och säger vad som gäller. Då kan vi gå vidare utan att störas av den här frågan om det är godkänt eller inte och börja med utveckling av läromedel och framförallt att våra barn får tillgång till sitt språk utan att behöva argumentera för det, säger Ulla Barruk Sunna.

Umesamiskan har få talare, kanske så få som ett tiotal, och oavsett vilket beslut Sametingets språknämnd fattar så har umesamiskan långt kvar innan man når samma status som de större språken nord-, lule- och sydsamiska. Men Ulla Barruk Sunna ser ljust på framtiden.

– Nu väntar vi in vad språknämnden kommer säga, och sen får vi se. Men det går inte att stoppa ett folk som har bestämt sig, och folket har bestämt sig för att umesamiskan ska talas, skrivas och synas.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".