Börje Allas. Foto: Nils Josef Labba/ SVT Sápmi
Gällivare

Inget agerande från sameskolstyrelsens ordförande

1:17 min

Om två veckor slutar samiska förskolan Skierris två samisktalande lärare. Istället ersätts de av tre personer som både saknar samiskspråkig och pedagogisk kompetens.

Och det här är något som både upprör och oroar föräldrarna. Men sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas tänker inte agera:

– Det är upp till enhetschefen att lösa problemet, och det har de sagt att de ska göra. Det finns ingen anledning för styrelsen att gå in där och göra någonting, utan de följer de beslut som styrelsen har tagit en gång.

Men föräldern Ann Ristin Fjellgren är inte lika lugn. Hon deltog på informationsmötet i måndags kväll och var upprörd över situationen.

– Den är väldigt komisk. Vi sitter här i Gällivare på samiskt dagis och kämpar för att våra barn ska få samiskt språk. Det är en skrämmande utveckling.

Börje Allas Sameskolstyrelsens ordförande håller med om att situationen är problematisk.

– Det är ju lite komplicerat när personalen säger upp sig mitt under pågående läsår naturligtvis. Därför är det svårt att få utbildad personal till de här posterna. Det får bli en lösning på det här fram till semestertid, där vi på ett eller annat sätt även ger dem samiska i den här omsorgen, säger Börje Allas.

Men Sameskolstyrelsens ordförande är inte oroad för skolans framtid, trots att många föräldrar nu hotat med att ta bort sina barn från förskolan:

– Det kanske blir en positiv trend om ett år eller så också. Man vet aldrig om vad framtiden har framför sig. Sameskolan och förskolan i Gällivare kommer nog finnas i framtiden också, säger Börje Allas.

Reporter Sara Björne
sara.björne@sverigesradio.se

Reporter Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista