1 av 5
Anette Svonni Foto: Lisa Utsi / Sameradion
2 av 5
Öron skruvas på renen innan märkning sker Foto: Lisa Utsi /Sameradion
3 av 5
Elen-Aino Persson Steinfjell Foto: Lisa Utsi / Sameradion
4 av 5
Jessika Allas intervjuas av Lisa Utsi Foto: Sanna Ponga / Sameradion
5 av 5
Barnens rajd /Mánáid ráidu Foto: Lisa Utsi
Rádio Sápmi

Fortfarande stor efterfrågan av barnens rajd

7:27 min

Det började som ett projekt som blev färdigt 2007. Barnens rajd är ett kulturhistoriskt pedagogiskt material och som lever än. Den som vill kan hyra genom Sámi Duodji. Nu är rajden i Kiruna och lågstadiet på Kiruna sameskola ska besöka den.

- Det är utbildning i rajd kunskap, om föremålen, hur man klövjar renar, knyter akjorna på renarna och även språkkunskapen är viktig, säger Gunnar Östman Inga på Sámi Duodji.

Framför allt är det skolor och muséer som vill ha den. Rajden har flyttat runt hela svenska sidan av Sápmi och även varit i Norge några gånger. Den är uppbokad för hela 2014 och bokningar för 2015 har börjat komma.

Nästa vecka går rajden till Umeå och kulturhuvudsatsåret där den stannar hela våren. Till hösten kan den ses i Sorsele, Lycksele, Dorotea och Åre.

Nu är rajden på besök i Kiruna. Idag är det lågstadiet på sameskolan som får använda sig av den. Anette Svonni är lärare på sameskolan och berättar mer i dagens Rádio Sápmi.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista