1 av 3
Samiska flaggan vid Sametingets plenum. Foto: SVT Sápmi
2 av 3
Áile Javo, Samerådets ordförande Foto: Johan Forsblad/SVT
3 av 3
Anders Kråik, partiledare Samerna. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Kiruna

Bortglömd kommitté kickas igång igen

Den samiska flaggan, Samefolkets sång, Samefolkets dag och ett flertal flaggdagar, det är de samiska nationalsymboler som finns i dag. På ett möte i Kiruna i veckan började arbetet med att bland annat ta fram riktlinjer och skydd för symbolerna.

- Nationella symboler slår fast den kulturella samhörigheten för ett folk oberoende var man bor någonstans. Det är viktigt för den kulturella identiteten, säger Anders Kråik som är sammankallande i gruppen.

Kommittén som är framtagen av Samiskt parlamentariskt råd och Samerådet har funnits i tio år, men har fört en väldigt anonym tillvaro. Enligt Anders Kråik har det inte funnits någon sammankallande och därför har det inte hänt något. Tanken med mötet i Kiruna den här veckan var att sparka igång arbetet, men också att diskutera de utmaningar som finns.

- Speciellt lagar och förordningar från rysk sida kan försvåra. När vi talar om nationella symboler kan det tolkas som strävan efter en egen stat, men det är viktigt att visa att det handlar om symboler för ett folk som bor i fyra länder, det är inte så att vi eftersträvar en egen stat.

Alla fyra länder är representerade i kommittén. Det var dock ingen stor uppslutning på mötet i Kiruna. På den sista av de två dagarna var två av gruppens sex medlemmar på plats.

- Nu kommer jag skicka en ny kallelse. Tanken är att träffas nästa gång i Kirkenes eller Karasjok. Vi har i alla fall fört diskussioner om arbetets omfattning här i Kiruna, men vi kommer göra omtag nu och viktigt är att få med så många som möjligt.

Samerådets ordförande Áile Jávo säger att det här är viktigt arbete som tar tid och trots att flera ledamöter av olika anledningar lämnade återbud till mötet i Kiruna, känner hon att det finns ett starkt driv i kommittén. 

- När det gäller de symbolerna som finns så får vi ibland frågor, till exempel om olika versioner av Samefolkets sång på sydsamiska. Vi behöver bestämma om riktlinjer och var besluten ska tas. Även när det gäller frågor om nya samiska symboler, var det ska beslutas. Och det är viktigt att representanter från alla länderna är med i arbetet.

 

 

Mikaela Sjöstedt

mikaela.sjostedt@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista