Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sameby och Vattenfall överklagar vindkraftspark

Publicerat fredag 28 februari 2014 kl 06.04
Vindsnurra på Vilhelmina södra samebys marker. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi

Nu har mark- och miljödomstolen i Umeå inlett sin prövning av tillståndet för 50 vindkraftverk väster om Fredrika i Åsele kommun.

Vattenfall har av länsstyrelsen fått tillstånd att bygga 50 vindsnurror på Granliden och Blakaliden - men både Vilhelmina norra sameby och Vattenfall själva har överklagat länsstyrelsens tillstånd.

Vindkraftsområdet ligger inom Vilhelmina norra samebys vinterbetesmarker och

samebyn avvisar vindkraftsparken helt.

Samebyn har redan idag två vindkraftsparker med sammanlagt 82 snurror inom sitt betesområde och tillstånd har givits för ytterligare sex parker med 148 verk.

Samebyn befarar att det senaste tillståndet medför att viktiga betesmarker försvinner och de sammanlagda effekterna av alla vindkraftverk medför stora negativa konsekvenser för rennäringen.

Vattenfall å sin sida överklagar beslutet bland annat för att bolaget inte fått tillstånd att använda hela sitt tilltänkta område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".