Edvin Stålnacke Foto: Sameradion
Kiruna

Celebert besök i Kiruna till helgen

Som enda stad i Norden besöker fotbollens VM-pokal Kiruna på lördag. Kiruna och Icehotel blev valt för att spegla de fantastiska kontrasterna som bara finns här uppe. Pokalens resa kommer att filmas och sedan ses av miljontalstittare inför och under VM-festen.

En som gläds över besöket är Edvin Stålnacke, fotbollsspelare i Kiruna FF.

- Det är riktigt roligt att föreningen kunde få fram det här, riktigt kul för ungdomarna och för fotbollen i Kiruna. Vi är de enda i norden, det är helt otroligt.

Ska du vara med och hjälpa till?
- Jag kommer vara ganska engagerad i och med att det är fotbollsföreningen som håller i det, På fredag till exempel då ska vi möta upp bucklan på röda mattan, hålla flaggor för alla länder som är med i FIFA, sedan efter är det träning på Lombia, våran första uteträning, den kommer att filmas, säger Edwin Stålnacke.

Får du inspiration till att vilja utvecklas mer inom fotbollen när bucklan är i stan?
- Det är självklart, man vill alltid förbättras, men när något sånt här händer så får man ju extra motivation.

Kommer du ta dig till stadshuset för att fotograferas med pokalen?
- Jo, det är ingen snack om det.

Det är ju bara kungen som får röra pokalen, vad tycker du om det?
- Ja, men det är väl ganska rättvist, han är ju trots allt kung.

Vad är det som egentligen kommer ske denna helg och var kommer det ske?
- Ja, det är ju kändisar som kommer hit både inom fotboll och sång, Zara Larsson kommer hit och bucklan kommer vara på Lombia, Icehotel och stadshuset. 

 Är det här stort för Kiruna?
- Jo, det är sjukt stort, det är ju trotsallt Coca-Cola som håller i allting och det är stort för Kiruna, säger  Edwin Stålnacke, en av alla engagerade ungdomar under bucklans besök i Kiruna.

Reporter Sanna Ponga
prao-elev på Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista