Mats Berg, ordförande Girjas sameby Arkivfoto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

"Vi vet att polisanmälan inte leder någonstans"

Sen i mitten på februari har det pågått ett skoterförbud i Girjas sameby. Detta för att få renarna att beta i lugn och ro. Trots skoterförbudet har det kört skotrar genom hjärtat av renhjorden enligt Mats Berg ordförande i Girjas. Nu har händelsen polisanmälts.

- Även om vi vet att polisanmälan inte leder någon vart, men det lyfter frågan och den kan debatteras, säger Berg

Det tog tre veckor för Girjas sameby att få igenom ett skoterförbud för området och detta tror Mats Berg beror på att skoterförbud ligger under kommunen. Enligt Berg är skoterförbudet ett verktyg för att kunna skydda renarna och när det inte respekteras fungerar den inte.

- Det är olyckligt att vi måste ställa kommunpolitiker och tjänstemän i en sits där de kanske får utskällning av grannen efter ett beviljat skoterförbud, säger Mats Berg.

Det han tror hade varit lösningen för skoterförbud är att göra det mer dynamiskt. Att skoterförbudet hade legat på ett mindre område och kunnat flyttas med dit man flyttar med renhjorden. Då tror han att det hade blivit mer accepterat.

- Vi vill ju inte utestänga någon, men vi måste skydda våra djur, säger Mats Berg

Men Tommy Isaksson fritidschef för Gällivare Kommun tror dock inte på en sådan lösning.

- Det låter som en mycket god tanke, men det skulle inte kunna nå allmänheten lika bra som det gör i dagsläget, säger Tommy Isaksson.

Enligt fritidschefen är detta ett nytt slags skoterförbud eftersom innan har de endast beviljat skoterförbud under kalvningstiden. De måste enligt Isaksson ta hänsyn till alla aspekter när de beslutar om förbud och därför kan det ta tid. Vi måste ta hänsyn till andra näringar än renskötsel och kolla på hur friluftslivet påverkas av ett eventuellt skoterförbud innan vi kan besluta.

- Vi måste kompromissa och vara sakliga, men generellt har alla skoterförbuds ansökningar gått bra eftersom vi haft god dialog, säger Tommy Isaksson.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista