1 av 2
2 av 2
Mïhte/Mittådalen

Han jojkade sig in i folkets hjärtan

Jon-Henrik Fjällgren från Mittådalen imponerade Sverige i måndags genom tv programmet Talang 2014 där han jojkade sin bästa vän Daniel, som inte längre finns i livet. Ođđasat åkte till Mittådalen i Jämtlands län för att träffa Jon Henrik 

Jon-Henrik Fjällgrens vardag är musik och renskötsel i Mittådalen sameby. Efter att han var med i TV3s Talang 2014 ser vardagen lite mer annorlunda ut, telefonen ringer ofta och många har uppmärksammat att han finns. Klippet från tävlingen där han jojkade är sedd nästan 600.000 gånger på youtube.

- Jag har inte riktigt smält det här, har inte riktigt satt mig in i det här och har inte tänkt så mycket på hur mycket det förändrats där utanför, säger Jon-Henrik Fjällgren.

Jon-Henrik började jojka i tidiga tonåren och för honom har det varit svårt att se sig själv som en duktig och kunnig jojkare. Han berättar att jojken bara kommer till honom och är en del av honom. Hans bästa kompis Daniel fick honom att lova, att göra något med sin musik och jojk.

Han förstod vilken kraft jojken har, när han träffade sin första kärlek, hon var precis där i rätt stund.

- Hon var där just då när jag jojkade och kom och satte sig bredvid mig vid pianot. Det visade vilken kraft jojken har, säger Jon-Henrik.

 

Jojken i klippet ovan jojkar Jon Henrik Fjällgren styrka till alla renskötare i Sápmi, en uppmaning att aldrig ge upp det man tror på.

 

Marja Påve
marja.pave@svt.se

Anne Maret Päiviö
anne-maret.paivio@svt.se

Stefan Karlsson
stefan.karlsson@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista