Maj-Lis Skaltje Foto: Lisa Utsi / SR Sameradion
Ubmeje/Umeå

Skaltje får Ubmejen Biejvieh´s hederspris 2014

Maj-Lis Skaltje tilldelas Ubmejen Biejvieh´s hederspris 2014 för en lång insats för det samiska samhället.

- Det har varit både svårt och lätt att utse en hederspristagare, det finns så många inom Sápmi, men Maj-Lis har gjort ett enormt arbete för kommande generationer, säger Michael Lindblad ordförande Såhkie Ubmejen sámieseäbri.

Och motiveringen för priset var;

Maj-Lis Skaltje tilldelas Ubmejen Biejvieh´s hederspris 2014 för hennes mångåriga insatser och sitt bildande och produktiva arbete inom kultur, språk och medieområdet. Hennes tålmodiga arbete att dokumentera jojkens traditionella utryck och uppmärksamma viktiga kulturbärare är mycket värdefulla för kommande generationer i det samiska samhället och omvärldens förståelse av den samiska kulturen. Maj Lis har med känslighet och klokskap bidragit till att tillvarata och fördjupa kunskapen om det samiska kulturarvet och samhället.

Vi har tyvärr inte lyckats nå Maj-Lis Skaltje under kvällen för en kommentar.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".