1 av 4
Soppero gör mål i finalen. Foto: David Rydenfalk.
2 av 4
Johanna Njaita, Dearna sameförening. Foto: David Rydenfalk.
3 av 4
Daniel Kimdal, Såhkie sameförening. Foto: David Rydenfalk.
4 av 4
Final i same-SM i innebandy mellan Soppero och Såhkie. Foto: David Rydenfalk,
UBMI/UBMEJE/UMEÅ

Få lag i Same-SM i innebandy och endast ett damlag på plats

Johana Njaita: "Det är ju jättetråkigt"
2:00 min

Soppero Sameförening vann helgens Same-SM i innebandy efter seger 7-4 i finalen mot Umeå.
Endast sex lag kom till tävlingarna - varav ett damlag.

Johanna Njaita är lagledare för det enda damlaget.

- Det är ju jättetråkigt att vi är det enda damlaget så klart. Det borde vara en större lite större satsning från alla sidor, att försöka få ihop fler damlag. Så det blir en ordentlig turnering.

Med tanke på det späckade programmet för den samiska veckan i Umeå, skulle deltagandet i innebandy i sporthallen You Dominate vid Gammlia, mycket väl ha kunnat vara större.

Dessutom har arrangören Såhkie - Umeå sameförening, haft otur.

Till en början var tio lag anmälda, varav två damlag.

Men tre herrlag och ett damlag kom inte till tävlingarna. I slutändan fick sex lag tampas om medaljerna och det enda damlaget, Dearna, fick kämpa hårt.

-Det har varit kämpigt men det har varit jättekul, det har varit väldigt snabba killar ute på planen, så vi har fått slita hund, säger Johanna Njaita, lagledare.

Hur har det gått?
- Vi hade som mål att vi skulle göra mål i varje match, det har vi lyckats göra.

Tävlingsledaren Daniel Kimdal menar att intresset varit bättre förr, men att de som kommer hit gör det för gemenskapen, som en kul grej och för att träffa andra. Många ser det som en semester med innebandy, menar han.

- Det är klart det är tråkigt att det inte är så många lag, men det är ända roligt att spela innebandy. Vi har haft lite otur med tre lag som hoppat av på grund av sjukdomar och skador. Det är inte lika stort som det varit förut, men vi hoppas på en vändande trend, säger Daniel Kimdal.

David Rydenfalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".