Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Journalist ändrade åsikt i vargfrågan

Han har själv ändrat åsikt i vargfrågan. Nu skriver Mikael Moilanen en krönika i tidningen Jakt & Jägare om den hets i sociala medier som har blivit emot renskötarna i Junseleområdet, där två vargar vistats sedan en längre tid tillbaka.

En gång i tiden hade han en annan åsikt om vargarna. Då tyckte han att vargen kunde vara i norra Sverige eftersom det bor mindre människor där. Men nu har Mikael Moilanen ändrat åsikt:

- Efter att jag har börjat samtala med renskötare och samer och även människor som jobbar på myndighetsnivå i de här områdena, så har jag förstått att det går inte att kombinera varg och renskötsel.

- Jag funderar mycket kring varför inte media i Sverige beger sig till Junsele och berättar varför man inte kan ha de här två vargarna i det här området. Istället för att media berättar hur det ligger till, så blir det fritt forum för människor att spekulera i att samerna är blodtörstiga och att de inte kan samexistera med rovdjur.

Mikael Moilanen skriver i sin krönika i tidningen Jakt & Jägare att det sker en öppen rasism mot samer på nätet när det gäller Junselevargarna. Det är inte ovanligt med inlägg som att det borde vara skyddsjakt på samer.

- Jag vill peka på den rasism som jag tycker kommer i svallvågorna av den här debatten.

Och även om Moilanens krönika har delats flitigt bland samer i sociala forum så har hans krönika också möts av andra reaktioner:

- Ja, jag blir ju hudflängd, i alla fall inne på en del sociala forum där vi har varit inne och debatterat med dem.

Reporter Sara Björne
sara.bjorne@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".