1 av 2
Suovassallad – en av rätterna i den nya boken Smak på Sápmi. Foto: Bianca Brandon-Cox
2 av 2
Victoria Harnesk är projektledare för den nya boken Smak på Sápmi. Foto: Slow Food Sápmi/Bianca Brandon-Cox
Ubmeje / Umeå

Suovassallad och torrköttsglass i ny kokbok

1:56 min

Renkok, kanderad kvanne och glass med torrkött, det är några av rätterna i en ny bok om samisk mat som släpps idag.

Projektledaren Victoria Harnesk hoppas boken ska ta den samiska maten in i alla kök.

– Vi såg att många kokböcker börjar plocka upp samisk mat och det finns ett stort intresse. Vi kände att vi från samisk sida själva vill vara med och berätta om vår mat och om vad som är intressant, och om att det finns mer än stekar och filéer, säger Harnesk.

Den nya boken består av tre delar: I den första delen förklaras den historiska bakgrunden och kunskapen som är knuten till den samiska matlagningen, den andra delen består av recept och den sista delen berättar om den samiska matens framtid.

– Den riktar sig till alla som är intresserade av mat på ett eller annat sätt. Det spelar igen roll om man lever nära rennäringen eller om man lever i stan. Vi har försökt skapa en bok som ger en bra bas att stå på.

Bland recepten återfinns både traditionell mat och mer nyskapande rätter, något som kanske kan göra den samiska maten mer lättillgänlig även utanför Sápmi, menar Victoria Harnesk.

– Vi har försökt skapa en mix av recept. Till exempel är torrkött en sån sak man kan få tag på lite överallt, och i boken finns en enkel torrköttsallad och man kan riva torrkött på glass. Så man kan få den där smaken ändå, även om man inte har tillgång till en hel bringa.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista