Ylva Maria Pavval. Foto: Privat
Romsa / Tromsö

Hon ska sprida Jokkmokk och Norrbotten över hela världen

Under en vecka ska Ylva Maria Pavval, från Jokkmokk twittra på Sveriges officiella Twitterkonto, @sweden. Hon är den första samen som nu får dela sina tankar med över 68 000 följare över världen.

- Det känns jättebra och spännande, säger Ylva Maria Pavval. 

Det var i förra veckan som Ylva Maria Pavval från Jokkmokk, nu boende i Tromsö där hon jobbar som festivalarrangör, fick förfrågan om hon kunde tänka sig att twittra för det officiella Sverigekontot @sweden. Kontot har över 68 300 följare över hela världen.

- Bara att veta att det är så många följare gör ju att det är häftigt. Att tänka på att så många läser det jag skriver, säger Ylva Maria Pavval.

Twitterkontot är ett projekt av Visit Sweden, som är ett kommunikationsföretag för svensk turistnäring och ägs av Näringsdepartementet och Svensk Turism AB. Varje vecka är det en ny person från Sverige som i en vecka får twittra, på engelska om de vill. Sen kontot startades 2011 har det varit en ny person varje vecka.

Peter Holmberg som är Global PR & Social Media Manager på VisitSweden säger att Ylva Maria Pavval nominerades av en annan som twittrat på kontot och hon efter det valdes ut av en urvalsgrupp.

-Ylva har ju en spännande profil och vi hoppas självklart att hon delar med sig av alla de intressen hon har och projekt hon driver, men återigen är det helt upp till henne själv att lägga upp innehållet för sin vecka, säger Peter Holmberg.

 Twitter är ett socialt forum på internet där man genom korta meningar meddelar sig med max 140 tecken.

Ylva Maria Pavval som är renägare i Tuorpon sameby i Jokkmokks kommun vet vad hon kommer att twittra om.

- Jag älskar Jokkmokk och Norrbotten. I allt som jag sysslar med så öser jag kärlek över Jokkmokk. Och redan nu märker jag att jag får bra respons över det, så då fortsätter jag på den linjen, säger Pavval. Hon ska även twittra om festivaler i Tromsö och träning.

Hon vet inte hur hon blivit nominerad, men hon är glad för att hon fått chansen.

- Jag har sagt det tidigare, jag vet att jag har bra och viktiga saker att säga. Jag tycker att min röst ska höras. Det här är värsta chansen för att få folk att lära sig, säger Ylva Maria Pavval. 

Anna-Karin Niia
anna-karin.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista