1 av 2
2 av 2
I dessa trakter begicks ett misstänkt mord den 25 februari 2014. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Muonio

En man misstänkt för mord - byn är i chock

1:36 min

En man från norrbotten sitter häktad misstänkt för att ha mördat en man hemmahörande i Muonio i tisdags. Det bekräftar nu finska polisen. Ortsborna är chockade och kritiserar svenska polisen för att inte ha agerat.

Den misstänkte mannen har enligt flera uppgifter liftat med en bekant från sitt hem i Norrbotten hit till trakten. Enligt uppgifter rör det sig om samma man som fyra dagar innan det misstänkte mordet i Muonio trängt in sig i ett hus i Norrbotten och misshandlat och hotat en pensionär till livet med en kniv. Det dådet är rubricerat som hemfridsbrott och misshandel.

Natten efter har mannen tagit sig till en ort i norra Tornedalen och uppträtt konstigt. Mannen som har släktingar i området har aldrig befunnit sig i trakterna innan. Dagarna innan det misstänkte mordet beskrivs han som en som inte kunde sitta still och han har uppträtt påträngande men inte hotfullt.

Den nu häktade mannen har rört sig i området och försökt sälja sina knivar. Ett av polisens huvudvittnen är en försäljare som den misstänkte mannen besökt tre gånger. Sista gången bara timmar före det misstänkte mordet, då var den misstänkte mannen tillsammans med offret. Då ska norrbottningen försökt sälja en kniv och viftat med kniven och stirrat försäljaren i ögonen på ett obehagligt sätt.

Trots det säger kvinnan att hon inte känt sig hotad. Efter dådet har hon förstått att mannen var farlig och affärskvinnan säger sig varit i chock i tre dagar efter händelsen.

- Det är som en dröm allt som hänt. jag har knappt kunnat sova efteråt.

Nu frågar sig kvinnan vad gjorde polisen i Norrbotten när de inte varnade allmänheten eller varför försökte inte polisen få tag i mannen. 

Det gick fyra dygn mellan överfallet som slutade lyckligt i Norrbotten och det misstänkte knivmordet i Muonio som satt folk i chock. Affärskvinnans sambo är kritisk till norrbottenspolisens agerande:

- Hade man ringt in att någon jagar en järv hade polisen kommit direkt.

När händelsen i Norrbotten polisanmäldes togs anmälan i mot av polisens kontaktcenter som kort efter att anmälan var upprättad skickade över den till länskommunikationscentralen som i sin tur skickade anmälan för vidare utredning till utredningsenheten i Norra Lappland som är belägen i Gällivare.

Håkan Alselind är områdeschef för Norra Lappland och säger att en förundersökning är upprättad samma dag av jourhavande förundersökningsledare.
- Vad jag vet så gjordes ingenting i förundersökningen, säger Håkan Alselind.

Vad kommer hända nu i det här fallet framöver?

- Nu kommer en vanlig brottsutredning att göras. Det kommer göras förhör med den misstänkte och målägande och eventuella vittnen. Och sen görs en bedömning om det ska lämnas till åklagare eller inte, säger Håkan Alselind områdeschef Norra Lappland.

Polisen i Finland bekräftar att det är samma man som är misstänkt för mord i Finland som också är misstänkt för hemfridsbrott och misshandel av en pensionär i Norrbotten. Man säger också att de inte pratat med alla berörda än och har till maj att utreda fallet. 

 Lars-Ola Marakatt
Lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

“Jag tänkte att ska jag nu dö en så här simpel död”

Fyra dagar innan det misstänkte mordet i Muonio i Tornedalen i tisdags misstänks samma man för ett annat brott, enligt våldsoffret som klarade livhanken.
- Han kom målmedvetet emot mig. Jag slog honom hårt så länge jag orkade, säger Sven, som egentligen heter något annat. Efter vår rapportering om händelserna kring denna fråga har polisen nu kontaktat Sven och vill träffa honom i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista