Joanna Karinen, vd turistföreningen Ylläs. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Finskt motstånd mot Northland-gruva

1:56 min

Pajalagruvans ägare Northland Resources planer på ytterligare en gruva på den finska sidan av Tornedalen på sikt möter nu hårt motstånd.

De lokala turistföretagen i Äkäslompolo och Ylläsområdet tror inte en gruva går att kombinera med turismen, förklarar Joanna Karinen VD för turistföreningen i området.

– Det kommer damma och tänk på ljuset från gruvan som skulle störa norrskensturerna, menar Karinen.

En framtida gruvan skulle ligga en knapp mil ifrån hjärtat av turismen i Ylläsområdet, berättar hon.

– Gästerna är inte här för nattlivet utan för naturens skull och en gruva riskerar skrämma bort dem.

Pajalagruvans ägare Northlands ekonomi är fortfarande ansträngd efter en turbulent första tid och bolaget måste expandera sin gruvverksamhet på sikt för att bli lönsamt.

Först och främst på svensk sida där det finns mer långtgående planer för ytterligare dagbrott, men järnmalmsfyndigheten i finska Hannukainen skulle kunna bli en god affär för Northland oavsett om de öppnar gruvan själv eller säljer rättigheterna.

Gruvbolagets kommunikationsdirektör Jonas Lundström är inte orolig för den lokala finska turistnäringen med tanke på att det redan funnits gruvverksamhet i området på 70- och 80-talet.

– Det är redan ett kraftigt industrialiserat område jag tror att det finns plats för såväl orörd natur som för mogen och bra industri, säger Jonas Lundström.

Det återstår fortfarande flera steg i tillståndsprocessen innan gruvan som väntas ge 350 arbetstillfällen skulle kunna öppna. Kommunledningen i Kolari har redan sagt sig vara positivt inställd men en del turistföretag har tills vidare nu bromsat sina tidigare planerade investeringar. Hotellägaren Toivo Qvist är en.

– Nu måste vi vänta och se vad som händer med det här sen först därefter skrider vi vidare.

Nils Eklund, Ekot i Luleå
nils.eklund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista