“Jag tänkte att ska jag nu dö en så här simpel död”

Fyra dagar innan det misstänkte mordet i Muonio i tornedalen i tisdags misstänks samma man för ett annat brott, enligt vittnet som klarade livhanken.
- Han kom målmedvetet emot mig. Jag slog honom hårt så länge jag orkade, säger Sven, som egentligen heter något annat. Efter vår rapportering om händelserna kring denna fråga har polisen nu kontaktat Sven och vill träffa honom i morgon.

Torsdag den 20 februari satt pensionären Sven i sin stuga i norrbottens inland. Han observerade då att en man försökte komma in i huset. Nästa morgon när Sven var ute fick han åter besök av samma man.
- Jag fick frågan om jag var rädd för honom då jag hade dörren låst. Jag svarade att jag bor ensam och har alltid har dörren låst på kvällen.

Mannen, i 25-årsåldern, sa inget mer men tryckte in sig i huset.
- Han kom emot mig väldigt målmedvetet. Ett slagsmål bröt ut. Jag slog honom hårt flera gånger så länge jag orkade. När jag var ung var jag en bra boxare men nu börjar ju krafterna tryta, säger Sven.
 
Han berättar att slagsmålet pågick i flera minuter. Till slut var båda utmattade och satt och pustade ut. Då tryckte den yngre mannen ned Sven så han hamnade på kökssoffan.
- Mannen satte sig över mig och drog fram en kniv. Han sa att den var väldigt vass och jag tänkte hur ska jag komma undan från det här. Jag tänkte om jag kämpar emot så dödar han mig. Så jag bara låg ner helt stilla samtidigt som jag tänkte att “ska jag dö en så här simpel död på min egen soffa”.

Men då hände något oväntat. Mannen frågade efter en släkting som Sven hade känt innan han gick bort.
- Han frågade flera gånger om honom och om han varit snäll. Jag svarade att han var jättesnäll. Han var intresserad av att veta mer. Och jag berättade. Då lugnade han som ner sig. Och vi kom upp ur soffan. Men helt plötsligt attackerade han igen men jag hann springa in i ett rum och fick igen dörren.
Sven orkade hålla emot och mannen stod i köket.
- Han hade lagt undan sin kniv och jag gick fram och på något sätt fick jag ut honom och låste dörren och larmade polisen.
- Det känns som om jag lurade döden, avslutar mannen.

En polisanmälan om hemfridsbrott och misshandel finns i polisens register och nu ska polisen alltså träffa Sven.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".