Västerbottenstjejerna Magdalena Fjällström och Lisa Blomqvist efter guldet. Foto: privat.
Radio Sápmi

Eget guld väger tyngre för Monne

Ett individuellt guld betyder mer, menar Magdalena "Monne" Fjällström från Tärnaby, som tillsammans med svenska laget, vann parallellslalomtävlingen i junior-vm i Slovakien. Men hon tycker det ändå är roligt att laget vann.

- Ett guld är alltid ett guld, säger hon.

Det var under söndagen som det svenska juniorlaget slog ut Polen, Frankrike och Norge innan de slutligen mötte Schweiz i Finalen. Magdalena Fjällström var först ut varje omgång och kom ner snabbast i alla sina åk.

Hon tycker att det var jättekul att vinna, även om det individuella JVM-guldet i slalom från förra året väger tyngre.

- I år åkte jag ur andra åket i det individuella slalomet. Jag ledde med en halv sekund inför åket, men schabblade jag bort det, så det kändes jättekul att få vinna en medalj ändå.

I parallellslalom åker två tävlande i likadana banor bredvid varandra och den som kommer först i mål vinner. Lagtävlingen kördes med två tjejer och två killar från varje nation och Lisa Blomqvist, Max-Gordon Sundqvist och Gustav Lundbäck var Fjällströms vinnande lagkamrater.

Det svenska laget vann över Polen och Frankrike relativt enkelt, medan det var jämnare mot Norge.

- Det var vår tuffaste match, eftersom vi vann alla heat mot Schweiz i finalen. Svenska laget vann förra året, men det var ett nytt lag i år och målet för alla var att vinna, säger Fjällström.

Hon var först ner i alla sina åk och i finalen mot Schweiz vann laget med 4-0.

- Eftersom jag inte kan göra något åt hur de andra åker så är det enda jag kunde göra att vinna mitt heat och hoppas på att de andra vinner sina, och det gjorde dom.

Berätta om sista åket?

- Det gäller alltid att vara startsnabb. Jag brukar inte vara det, men fick en okej start och jag tror vi var jämna från början, men jag var snabbare än schweiziskan på slutet.

Vad betyder det här guldet för dig?

- Självklart värderar jag det individuella guldet högre från förra året högre, men ett guld är alltid ett guld och det är alltid kul att ha, säger Magdalena Fjällström.

Reporter: David Rydenfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista