Riksgränsen

Skidåkare drogs med i lavin på Nordalsfjället

En lavin gick i förmiddags i Nordalsfjäll, Riksgränsen. Vad polisen hittills vet så drogs en person med i lavinen, denne har hittats och klarat sig helt utan skador. En av de första på plats var Ylva Sarri som var i ett sällskap med bland andra räddningschefen på Kiruna Brandstation, Thomas Winnberg.
"Herregud, han kommer aldrig klara det, tänkte jag", säger Ylva Sarri som bevittnade hur personen begravdes under snömassorna

Ylva Sarri och Peter Fankki befann sig i Riksgränsen tillsammans med Marit Sarri och Thomas Winnberg. De hade planerat en dag med skidåkning i den allt mer värmande vårsolen.

Ylva Sarri berättar på telefon hur de såg två personer högt uppe på Nordalsfjället, den ena av dem började åka nedför det branta partiet men han tog bara ett par svängar innan lavinen släppte. Det var en stor lavin, flera hundra meter bred.

 -- Herregud, tänkte jag när jag så hur mycket som släppte, och han åkte mitt i släppet, han kommer aldrig klara det och det dröjde inte många meter innan han försvann under lavinmassorna, berättar Ylva Sarri.

Enligt polisens uppgifter var lavinen 500 meter bred. Direkt när sällskapet såg vad som hände så började de åka mot Nordalsfjället och var bland de första på platsen

 – Marit hade ju en hopvikbar lavinsond och spade med sig så hon började leta så fort vi kom fram och Thomas började dirigera folk, säger Ylva Sarri.

Thomas Winnberg jobbar som räddningschef på Kiruna brandstation och är naturligtvis van att agera vid akuta olyckor, och ganska snabbt var alltså närmare tio personer på plats och deltog i sökandet.

Eftersom flera hade bevittnat lavinolyckan så fanns det en relativt god uppfattning om var personen skulle finnas, och denne kunde också kort senare räddas helt oskadd.

 – Jag såg honom gå omkring där vid foten av lavinen alldeles nyligen, säger Ylva Sarri.

Polishelikopter, ambulanshelikopter, fjällräddare och lavinhundar finns på plats. Man söker nu igenom lavinen för att försäkra sig om att ingen fler hamnat under lavinen.

I Nordnorge omkom en snöskoterförare i 30-årsåldern i ett snöskred i Nordnorge på söndagen. Raset inträffade på fjället Brennmotinden vid Nordkjosbotn i Troms län på eftermiddagen, rapporterar nyhetsbyrån NTB. Det är cirka 15 mil från lavinen som gick på den svenska sidan i Nordalsfjäll. 

Stora resurser - bland annat tre helikoptrar - sattes in i sökandet efter den saknade mannen. Han hittades och fick första hjälpen, men kunde inte räddas trots att han flögs till sjukhus i Tromsø.

Han filmade när lavinen gick

Peter Fankki stod i liften och filmade med sin mobilkamera mot Nordalsfjället. På filmen syns hur en person börjar åka skidor utför branten och efter bara några svängar släpper snön längs hela fjällsidan.

Arbetet med eftersöket fortsätter under kvällen

#text=5811126# på sin webb att arbetet med eftersöket i samband med lavinen i Riksgränsen fortsätter under kvällen. Sprängning av lavinkanten har gjorts vid två tillfällen för att säkra området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista