Foto: Erik Yngvesson/ TT

Vill återinplantera skogsvildren för att minska vargkonflikten

1:23 min

En skogsägare, biolog och universitetslärare i Umeå vill ha vargföda i form av vildren inom de svenska skogarna. "Tanken är att återinföra ett bytesdjur till vargen som fanns tidigare, men som människan utrotat." Det skriver Stig-Olof Holm i en insändare till VK.

Stig-Olof Holm menar att för att minska vargkonflikten bör en så kallad buffertzon etableras i renskötselområden i norra Sverige. Att man skulle kunna återinföra bytesdjur till vargen som människan har utrotat. Han menar att vargantalet skulle hållas på en stabil nivå genom jakt och att fler älgar och rådjur skulle bli över till tvåbenta jägare.

Han skriver också i insändaren att eftersom vildren kan störa tamrenskötseln bör man begränsa området till söder om renskötselområdet. Han anser att det skulle vara till fördel för renskötseln genom att de genetiskt viktiga vargarna som invandrar till Sverige skulle stanna i området där vildrenarna är istället. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista