1 av 3
Emblemet för FA Sápmi. Foto: Dragan Cubrilo, NRK Sápmi.
2 av 3
Håkan Kuorak. Foto: Jörgen Heikki/Sameradion
3 av 3
Ella-Marit Janse, styrelseledamot FA Sápmi. Foto: Dragan Cubrilo, NRK Sápmi.
Giron/Kiruna

Håkan Kuorak president i nybildat samiskt fotbollsförbund

0:33 min

Håkan Kuorak, Jokkmokk, blev i helgen som väntat vald till president i nybildade fotbollsförbundet FA Sápmi.
Han säger att han tar på sig uppdraget med ära och glädje.

Det tidigare samiska fotbollsförbundet har inte haft verksamhet på flera år och den största finansiären, norska Sametinget har krävt tillbaka över 300 000 kronor i verksamhetsbidrag från förbundet.

Det är i ljuset av detta som ett antal fotbollsentusiaster grundat den nya förbundet FA Sápmi - och vid helgens fotbollsting valdes ledningen för det nya förbundet. 

Nyvalde presidenten Håkan Kuorak ser fram emot sitt uppdrag.

- Jag är väldigt stolt över att få leda FA Sápmi. Det har inte hänt något inom samisk fotball de senaste fyra fyra åren så någon var tvungen att ta tag i detta. Jag känner min plikt att göra det och jag gör det med glädje, säger Kuorak till NRK Sápmi.

Ella-Marit Janse, Boden, valdes till styrelseledamot och hon tror det betydet mycket med ett fungerande fotbollsförbund, speciellt för ungdomarna.

- Nu har ungdomarna något att spela för, säger Ella-Marit Janse.

Vad förväntar du dig?
- Jag ser allt med nya ögon eftersom jag inte varit med förut. Jag förväntar mig att vi ska ha roligt och göra ett bra jobb och få alla att känna sig stolt över att vara same och spela fotboll, säger Janse.

Elin Nickolaisen från Bardufoss valdes till visepresident och till styrelsen i övrigt valdes Frode Guldbjörnsen från Karasjok och Berit Irene Balto från Oslo med Arnt Marius Eriksen, Carola Johansson och Nicklas Danielsen som suppleanter.

FA Sápmi har som krav i reglementet att man ska ha styrelserepresentanter från hela Sápmi - det ska inte vara möjligt att välja ledamöter från samma ort.

Nicklas Danielsen är från Röros och han tycker det är bra att det sydsamiska området i större grad blir inkluderat.

- Mitt bidrag i styrelsen är att styrka nätverket av goda spelare i det sydsamiska området. Vi startar med blanka ark med ett helt nytt förbund, säger han.

Samiska fotbollförbundet eller Sámi spábbáčiekčanlihttu (SSL) stiftades 18 oktober 2003, men de sista åren har förbundet i stort sett bara existerat på papperet. Problem med ekonomin har lett till att förbundet har haft liten eller ingen aktivitet, och fotbollstinget har inte hållits på flera år.

Håkan Kuorak säger att det viktigaste för FA Sápmi är att få till en stadig ekonomi. De ska nu söka om projektmedel från Sametingen i Sverige och Norge, samt jobba aktivt för att få in sponsorer.

Men väl så viktigt är att bygga upp tilliten till organiseringen av samisk fotboll.

- Internationellt snackar man fortfarande om de duktiga samiska spelarna som som i dag spelar både utlandet och i norska tippeligan. Hemma i Sápmi uppfattar nog de flesta att det inte har existerat ett samiskt fotbollsförbund på flera år.

FA Sápmi är redan igång med att ta ut ett samiskt herrlag till Conifa world cup i Östersund till sommaren. Men förbundet vill också väcka liv i både damlag och ungdomslag.

Ella Marit Janse har själv varit aktiv fotbollsspelare, och hon vill jobba för damfotbollen speciellt. Conifa planerar nämligen även för damturneringar i framtiden.

- För att växa måste man ha en organisation och jag väntar mig att det nya förbundet ska skapa en gemenskap och lyfta fram alla som vill spela fotboll, säger Ella Marit Janse.

Men först ska ett herrlag tas ut till Conifa world cup i Östersund 1-8 juni - men det kan bli en svår nöt att knäcka för förbundskaptenerna Isak Ole Haetta och Roger Boltås.

Turneringen går av stapeln samtidigt som seriespelet för klubblagen i Norden så det blir svårt att få med de bästa spelarna.

- Vi har inte kunnat påverka datumet fär cupen och första veckan i juni är en vansklig tid. De samiska spelarna i både Norge och  Sverige är under kontrakt, speciellt i de högsta serierna och om klubbarna säger nej till spelarna är det bara att acceptera, säger Roger Boltås til NRK Sápmi.

Kjell-Are Guttorm
Jörgen Heikki

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista