Foto: Kathrin Nutti

"Kokkaffe är väldigt, väldigt gott"

Senaste vintagetrenden puttrar för fullt.
Allt fler väljer att koka sitt kaffe på spisen.
- Många anser att kokkaffe är väldigt, väldigt gott, säger kaffehandlaren Sten-Åke Stehage.

På familjeägda Indiska thé- och kaffemagasinet i Göteborg har försäljningen av kokkaffe ökat stadigt de senaste tre åren. Förr var det mest äldre som aldrig slutat med sitt grovmalda kaffe, men i dag är det människor i alla åldrar.

Intresset för bönornas ursprung är här för att stanna. När espressohajpen har börjat svalna söker kaffedrickarna nya smakupplevelser.

- Man ska koka sitt kaffe med så varmt vatten man kan. En bryggare släpper igenom vattnet vid 80-85 grader. Då är det för kallt för att det ska släppa igenom aromen. Det är därför många fastnar för kokkaffet, säger Sten-Åke Stehage.

Dottern Camilla Stehage tror att det har att göra med vintagetrenden. Vi anammar fler inslag av den livsstil våra far- och morföräldrar hade och saktar ner tempot.

- Kokkaffe måste du stå och passa, men samtidigt får du upplevelsen och lär dig hur du vill att ditt kaffe ska smaka. Personligen så vill jag att det ska gå undan när jag jobbar. Men när jag har semester maler jag alltid mitt kaffe själv och kokar det. Det är en helt annan grej, säger hon.

Annelie Scholz/TT

Så kokar du ditt kaffe

Använd helst en äldre kaffepanna i emalj. De är kluriga att hitta, men kika i second hand-affärer.
* Häll kallt vatten i kaffepannan och ställ den på spisen.
* Häll i kaffet när vattnet är ljummet.
* När kaffet börjar bubbla upp till ytan och "kaffekakan" spricker, ta av pannan ifrån spisen och låt kaffet sjunka ner. Upprepa tre gånger, för att låta vattnet komma emellan.
* Häll en skvätt vatten i pipan när kaffet är färdigt, för att få kaffet att sjunka.
* Kaffet är färdigt att servera.

(TT)

Kaffesörplandets historia

Det första kaffet rostades redan på 1200-talet och kaffedrickandet nådde sin första storhetstid i arabvärlden på 1400-talet.
* 1685: Det första kaffet kom till Sverige - för medicinskt bruk.
* 1715: Fanns det 2 000 kaffehus i London och därifrån spred sig kaffedrickandet vidare över Europa. I Sverige var kaffet först bara en dryck för överklassen.
* 1855: Husbehovsbränningen förbjöds och kaffet om inte ersatte snapsen, så åtminstone drygade ut den. Den svenska allmogen började dricka kokkaffe vid högtidliga tillfällen i början av 1800-talet.
* 1940-talet: Under andra världskriget ransonerades kaffet kraftigt. Minst 155 mer eller mindre illasmakande surrogat fanns på marknaden.
* Kaffet var länge dyrt att importera och förbjöds eller belades med höga tullar. Inte förrän i mitten av 1900-talet, då kaffeimport betraktades som u-landshjälp, sjönk priserna och kaffepriset i Sverige är i dag bland de lägsta i Europa.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista