Hussein Hamad i Kiruna.Foto: Lisa Utsi

Hussein Hamad: Sällan man är rasist på heltid

- Vardagsrasism vanligare än rasister på heltid
7:08 min

Dagens Radio Sápmi gäst är Hussein Hamad, född i Kiruna och som idag gästar Pamoja-festivalen på Malmfältens folkhögskola för att föreläsa och hålla en workshop om rasism. Han tror att väldigt få människor är heltidsrasister. 

Han jobbar i projektet Under Ytan - är vi alla små, som genom föreläsningar och workshops jobbar för att motarbeta islamofobi och rasism på högstadie- och gymnasieskolor.

 – Vi får positiv respons. Eftersom skuldbeläggandet inte finns. Vi pekar inte med handen och säger att; du är rasist. Vi pratar om handlingar istället. 

 – Människor som utövar vardagsrasim är oftast inte heltidsrasister. 

Hat gör inte rasism
Hussein Hamad menar att rasism handlar om makt, inte hat. Han säger att man kan hata så mycket man vill, men har man inte makt så kan man inte göra något åt förtrycket.

 – Man kan aldrig skapa en förändring eftersom man inte besitter maktmedlet, hat behöver inte finnas med för att något ska vara rasistisk

Strukturell rasism
Hussein Hamad tvekar inte på svaret när det gäller frågan om vilken sorts rasism som är värst. 

 – Det är den strukturella rasismen, där ingen är rasist men bara en del av strukturen. Den utövas enbart i kombination med makt. 

Att fördomarna försvinner tror han inte på. 

 – De som har makt kommer aldrig att ge bort sina privilegier.  

Inga Marja Steinfjell
inga_marja.steinfjell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".