Shamanen från Sápmi frias från åtal

2:09 min

Jungle Svonni, shamanen från Sápmi, fick i fredags en friande dom gällande anklagelserna mot honom som löd försök till grov narkotikasmuggling.

Jungle Svonni från Talma sameby har bott i peruanska Amazonas i många år där han jobbade som shaman med många olika medicinalväxter. För två år sedan flyttade han hem till Sverige igen och det var i samband med att närmare ett kilo pulveriserad San Pedro hade fastnat i tullen på väg till Jungle Svonni i 2012 som han blev häktad i 18 dagar, anklagad för grovt narkotikabrott. Jungle Svonni belades med reseförbud och anmälningsplikt i två månader, och Jungle Svonni säger att det kändes ganska olustigt att vara häktad och att livet har lite grann stått på paus i och med att han hade det här över sig, men samtidigt har det varit bra för att det har belyst en viktig fråga.

- Åklagaren som har drivit det här fallet mot mig trots 2 friande domar i från hovrätten han representerar en slags relik, alltså en kvarleva ifrån inkvisitionen, säger Jungle Svonni.

Jungle Svonnis häktning har varit uppe i hovrätten två gånger och svaret har varit tydligt båda gångerna. Laboratorieframställt meskalin, den verksamma substansen i San Pedro, är olagligt i Sverige. Men pulveriserad San Pedro är det inte en av de medicinalväxter av San Pedro som Svonni arbetade med, som bland annat ger klarsynthet och förhöjd koncentrationsförmåga. För två månader sedan blev fallet nedlagt, men det var inget Jungle Svonni accepterade och krävde en frikännande dom som kom i fredags. Beskedet från tullverket är att Jungle Svonni nu kan hämta ut sin San Pedro. Jungle Svonni reser nu i olika länder och anpassar sina behandlingsställen efter olika länders lagar.

- Och om vi människor börjar leka gud, och bestämmer vilka växter som är onda och goda då har vi fullständigt tappat fotfästet och vi har ingen framtid som människor på den här planeten, säger Jungle Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: