Vy över Stekenjokk. Foto: Mikaela Sjöstedt/ SVT Sápmi
#válggat14

Fler partier vill anta ILO 169

I går i Sameradions partiledarutfrågning var Stefan Löfvén positiv till en ratificering av urfolkskonventionen ILO 169, trots att socialdemokraterna tidigare varit mer tveksamma till den. I SVT Sápmis och Sameradions enkätundersökning svarar nu alla de rödgröna partierna, och folkpartiet, ja på frågan om de vill ratificera ILO 169.

"Det är generande att det inte skett hittills" skriver Miljöpartiets jordbrukspolitiske talesperson Kew Nordqvist. 

Bland allianspartierna råder fortfarande delade meningar om urfolkskonventionen. Folkpartiet meddelade redan före förra valet att de vill se en ratificering av ILO 169.

- Jag har väl den enkla inställningen att om det går att ratificera i Norge och de klarar av att leva med det, så borde vi kunna göra det i Sverige. Det uppstår då plötsligt en del nya målkonflikter som man måste hantera, men det betyder ändå att samernas position flyttas fram i de rättsprocesserna, sa partiledaren Jan Björklund i Sveriges Radios partiledarutfrågning 2010.

Kristdemokraterna svarar i enkäten, som skickades ut till partierna innan sommaren, att de är emot en ratificering och att ILO 169 är till nackdel för äganderätten. De skriver bland annat att  "om Sverige nu skulle ratificera ILO 169 skulle resultatet bli en rad svåra konflikter mellan markägare och renägare".

Centerpartiet säger varken ja eller nej, utan skriver i sitt svar att "Centerpartiet är i grunden positiva till att ratificera ILO 169, men en del frågetecken återstår vad gäller markfrågor, varvid regeringen ännu inte valt att skriva under konventionen."
Sverigedemokraterna svarar nej i enkäten, utan motivering. 
Fi är positiva till en anslutning till ILO 169. De är inget riksdagsparti, men är med i enkätundersökningen då de i flera opinionsmätningar före sommaren låg nära riksdagsspärren, som är på fyra procent. Moderaterna har trots påminnelser inte svarat.

Det är markfrågan som till stor del gör att Sverige inte anslutit sig än. En anslutning till urfolkskonventionen ILO 169 har länge diskuterats i Sverige. Norge antog konventionen 1990 och Finland är på gång att anta den under hösten. Konventionen handlar om urfolks rättigheter och hur de ska skyddas. De länder som är med ska aktivt genom lagar och regler främja urfolkens rättigheter, bland annat ska urfolken ha inflytande över användandet och bevarandet av naturresurser.

En statlig utredning tillsattes 1997 för att utreda om Sverige kan ansluta sig till ILO 169. Utredaren Sven Heurgren presenterade utredningen 1999, där han skriver att det finns argument både för och emot en anslutning, men att Sverige efter vissa regeländringar kan ansluta sig till ILO 169. Bland annat menar han att de samiska markrättigheterna måste stärkas och skyddet mot intrång i renskötseln måste bli starkare, innan en anslutning kan ske. Han räknade med att det skulle ta fem år att göra de ändringar som behövs för att nå fram till en anslutning till konventionen ILO 169.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista