Giron/Kiruna

Här blir den nya samiska parlamentsbyggnaden

1:56 min

500 meter från det nya stadshuset i Kiruna, på en sluttning - öga mot öga med det nya centrumet - Ja så beskriver man platsen som valts ut till det nya samiska parlamentshuset.

Äntligen börjar beslutet om den samiska parlamentsbyggnaden nå sitt sista steg, när Sametinget styrelse under veckan fick en presentation av Hans Murman, arkitekten som för 8 år sedan vann designtävlingen för byggnaden. Och han har inte tvekat en sekund på att det skulle bli av.

- Dialogen har alltid varit levande och jag har aldrig varit osäker på att vi ska komma i mål med det här projektet så därför är jag glad idag när vi hittat en plats, Hans Murman.

Och så här beskriver Hans Murman platsen:

- Det är höjden som ligger framför de lavarna vid Tuollavaara. Där skulle vi kunna lägga byggnaden, bara en 600-700 meter från var det nya stadshuset ska ligga. Nära det här parkstråket som kommer gå igenom, där kan vi få den att bli den här representativa, värdiga byggnaden som tar stöd bakåt mot naturen och samtidigt har utblick över horisonten och omgivningarna, berättar Hans Murman.

Men ännu har alltså inte Sametingets styrelse beslutat om platsen utan begär att få en bergundersökning innan man tar det slutgiltiga beslutet. Inez Svonni Fjällström, sametingets kanslichef berättar om det blygsamma framsteget efter att styrelsemötet avslutats.

- Det är inte detaljplanelagt ännu, men kommunen har bett LKAB att titta på marken först för att se om den håller för en byggnad i den här storleken som vi behöver, säger Inez Svonni Fjällström.

Utöver det så beslutade också styrelsen sig för att skriva till regeringen för att återigen påbörja processen med finansieringen parlamentsbyggnaden. Något som skulle kosta uppskattningsvis 225 miljoner. När det väl är klart menar arkitekten Hans Murman att man kan påbörja bygget.

- Om alla säger ja nu och samtidigt som kommunen också verkar vara med på det här så borde man kunna sätta igång en detaljplan i arbete för den här platsen. På ett år skulle man kunna starta och bygga i bästa fall, säger Hans Murman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: