GIRON/KIRUNA

"Låt våra vänner stanna"

1:38 min

Många samlades i Kiruna centrum på fredagen, för att visa sitt stöd för deras vänner som hotas av utvisning. En av medlemmarna i dansgruppen Until The End Crew blev på torsdagen omhändertagen av polis och nu väntar på utvisning till Armenien.

 

 

 

I samband med Sverige demokraternas tal idag, samlades flera hundra personer i en manifestation för att visa sitt missnöje mot partiet, genom att vända dem ryggen. Med i manifestationen fanns vänner och anhöriga för att visa sitt stöd till utvisningshotade Emanuel Oganesian som varit i Sverige i fem år.

Gruppen "Until the end crew" bildades 2010 och består av sju killar. De är alla från olika länder och dansandet lärde de sig via youtube. Dansandet har också fört dom till en tredjeplats på Talang 2014.

Dansgruppmedlemmen och vännen Edward Nguyen var med på manifestationen i Kiruna och berättar att Emanuel Oganesian har sökt uppehållstillstånd tre gånger, och nekades samtliga gånger, vilket tills slut ledde till att han hämtades helt utan förvarning av polisen

- Det känns som att de skickar hem en av våra familjemedlemmar. Det gör så ont. Det är de vi försöker få alla att förstå - åker han tillbaka, så kommer han att dö, säger Edward Nguyen.

Och att det dröjt så lång tid innan Oganesian fick ett utvisningsbeslut tycker Edward Nguyen är fel:

- Det ska inte dröja i fem år. Man hinner skaffa en framtid, en familj, man hinner bli svensk innan man ens har fått uppehållstillstånd, säger Edward Nguyen.  

Och hur det går med dansgruppen "Until the end crew" är nu osäkert.

- Jag vet inte om det kommer bli någon "Until the end crew" kvar, säger Edward Nguyen.

Gränspolisavdelningen bekräftar nu att polisen omhändertagit en ung kille i Kiruna på torsdagen, men vet inte att bekräfta om det är dansgruppens medlem.

- Anledningen är att han inte frivilligt vill återvända och därför är polisen tvungen att genomföra beslut, säger Peter Nilsson, chef för Gränspolisavdelningen.

Den unga killen som omhändertagits har förts till Gävle för förvar i väntan på utvisning, men när det sker kan inte bekräftas.

-  Vi kan inte säga exakt vilket datum det är, det gör vi inte. Men resan är inte bestämd än.

Kvar i Kiruna finns nu Emanuel Oganesians mamma och lillebror, och framför allt hans vänner. En av dem, Sanna Poroma Inga, fanns på plats under manifestationen i Kiruna.

- Vi vill visa politiker, hans familj, hans mamma att vi stöttar honom och att vi saknar honom och vill ha tillbaka honom, säger Sanna Poroma Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: