Julev/Luleå

Fortsatt älgjakt med plomber i Norrbotten

Det blir fortsatt älgjakt med plombereringssystemet i Norrbotten. Idag tog Förvaltningsrätten beslut om att avslå Saarivuoma samebys begäran om en inhibition. 

- Jag tycker det är bra att det här systemet fortfarande finns för att kunna rentvå våra älgjägare från misstankar om tjuvjakt, men vi respekterar samebyns begäran om inhibition, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs och rennäringsenheten i Norrbotten.

Saarivuoma sameby har överklagat plomberingssystemet, som används i älgjakten i Norrbotten. När det fortfarande inte tagits upp i rätten kan man begära inhibition, vilket inte innebär att domen eller beslutet upphävs, enbart att verkställigheten skjuts upp tills överklagan tagits upp i domstol. Samebyn hade yrkat på inhibition, men Förvaltningsrätten avslog yrkandet. 

- Nu kommer den här förändringen i älgjakten få pågå och jag tycker det är jätte bra för att det var vi som tog beslut om att införa plombering inom älgjakten, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs och rennäringsenheten i Norrbotten.

Saarivuoma samebys ordförande Per-Anders Nutti som får veta beslutet av Sameradion & SVT Sápmi säger att beslutet är lite märkligt. 

- Det är märkligt att jakt och fiske inte har samma status. Jag hoppas att det undersöks ordentligt innan det slutgiltiga beslutet kommer, säger Nutti.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: