”Fyra gånger mer till utbildning för modersmålslärare hade behövts”

1:55 min

I dagarna börjar modersmålslärare i samiska utbildas på universitetet i Umeå. Men även om det nu utbildas modersmålslärare i samiska och meänkieli så är Lennart Rohdin kritisk.

Han har i förra veckan publicerat en rapport beställd av Sverigefinländarnas delegation. Där det framgår att det skulle behövas fyra gånger så mycket mer pengar än regeringen satsar för att utbilda lärare ibland annat samiska, meänkieli och finska.

- Det är angeläget att det sker någonting, med tanke på hur det varit hittills. Men min reaktion är att de här 6,5 miljonerna sammantaget till lärarutbildning för minoritetsspråken är alldeles för snålt tilltaget, säger Lennart Rohdin.

Högskoleverket föreslog i en rapport till regeringen för tre år sedan att det behövdes 26,3 miljoner för att bedriva en lärarutbildning med målet att utbilda och fortbilda lärare i samiska, tornedalsfinska och finska. Regeringen gav i sin budget för 2013 6,5 miljoner till tre lärosäten, därav Umeå Universitet fick en del till samiska undervisningen.

Skolverket har idag uppgiften och pengarna tas från den nationella minoritetsspråkbudgeten, skriver Lennart Rohdin i sin rapport. Den budgeten är idag 97 miljoner - pengar som ska gå till de förvaltningskommuner som har särskilt ansvar att stärka samiskan, finskan och meänkieli. Och trots att pengarna ju går till ändamålet är Lennart Rohdin, folkpartiet, kritisk till att de öronmärks för att utbilda modersmålslärare istället för direkt till kommunerna.

Du är ju folkpartist, vad visar det här om regeringens minoritetspolitik?

- Det här visar att svenska politiker på toppnivå inte har förstått och insett vilket samhälle som Sverige alltid varit och fortfarande är. Samhället Sverige bygger både på majoritetsbefolkningen och de nationella minoriteterna som alltid funnits här. Vi har haft kanske 150 år med mycket intensivt osynliggörande av de nationella minoriteterna. Och det tror jag fortfarande sitter väldigt djupt i de allra flesta toppolitikerna så att man ändå inte riktigt tar minoritetspolitiken på allvar, säger Lennart Rohdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: