Språkbadade i fjällen

4:30 min

Det finns olika sätt att lära sig samiska. Vissa söker kurser på universitet - andra drar till fjälls och lovar varandra att bara prata samiska.

I helgen arrangerade Kiruna Sameförening och det samiska centret Várdobáiki språkbad i de norska fjällen, närmare bestämt i Cuonjuvuopmi söder om Narvik.

25 deltagare vandrade, bodde i lávvu och pratade samiska under en hel helg. Andra alternativ till språk fanns inte, för att få vara med var deltagarna tvungna att skriva under ett kontrakt där de lovade att bara prata samiska.

– Det kändes först lite konstigt, men sedan när vi väl var där så var det bara bra för då var man ju tvungen att använda samiskan, säger Anna Sarri från Nikkaluokta.

Anna Sarri tycker också att det gick mycket lättare att använda samiskan i fjällmiljön.

– Det är ju en miljö där samiskan är det naturliga språket och så var det roligare att prata om det vi gjorde ute i naturen istället för att sitta i en skolbänk och läsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: