Save the Arctic till Kebnekaise

1:37 min

Under måndagseftermiddagen åkte Greenpeace ut till Tarfala och Kebnekaise, detta som ett delprojekt till "Save the Arctic"-aktionen som fortgår runtom i världen under denna vecka. I det här projektet vill man uppmärksamma att klimatförändringarna också sker i den svenska delen av Arktis. 

Under förra veckans mätningar av Kebnekaises toppar så visade det sig att det endast skiljer 70 centimeter mellan syd- och nordtoppen.

Än så länge är sydtoppen den högsta toppen i Sverige, men nästa år kan det glaciären smälta så pass mycket att nordtoppen blir högst, enligt forskarna på Tarfala forskningsstation.

Greenpeace vill genom sin aktion "Save the Arctic", globalt uppmärksamma att klimatförändringarna inte bara drabbar Grönland och Antarktis, utan även även här i Sverige.

- Just det att sydtoppen blir lägre än nordtoppen nu är kanske inte det viktigaste, men det står som en symbol för hur hela svenska Arktis drabbas av klimatförändringarna. Om hur trädgränsen flyttar sig allt längre upp och vilka inverkningar klimatförändringarna har för rennäringen, flora och fauna och alla som bor i Arktis, säger Emma Nykvist från Greenpeace. 

Att Greenpeace väljer att åka till Tarfala och Kebnekaise är en del av en global aktion som kallas "Save the Arctic" där man denna vecka speciellt ska uppmärksamma klimatförändringarna i världen.

- Runt om i hela världen kommer folk den här veckan att gå upp på olika höga platser för att visa att Arktis är något som alla bryr sig om, vare sig om de bor i Arktis eller i närheten av Arktis. För det handlar om att klimatförändringarna inte stannar vid nationsgränserna, utan problemet finns globalt och att det också finns ett stort stöd globalt, säger Emma Nykvist.

Hur ska ni kunna påverka, förutom att ni ska släppa den här filmen?

- Jag tror väldigt mycket på att ge folk en chans att knyta an känslomässigt till Arktis och i det är vår uppgift väldigt viktig. På det här sättet vill vi visa att det behövs ett internationellt skydd av det här extremt känsliga området, säger Emma Nykvist.

I slutet av denna vecka kommer det att delas filmer från olika delar av Arktis, bland annat från denna resa, där man vill få människor att reagera och börja engagera sig mer om klimatförändringarna och sätta press på beslutsfattarna.

Katarina Inga deltar som samisk representant under denna aktion till Tarfala och Kebnekaise, och enligt henne är det viktigt att uppmärksamma hur klimatförändringarna drabbar de boende i nordområdena - och i detta fall, den Svenska delen av Arktis.

- Det är också viktigt att komma ihåg att här där vi bor också är en del av Arktis. Det är bra att visa att även om det är Arktis, så är det människor som bor här, och därför tror jag att det är bra att jag medverkar.