Minoritetsspråksanvändning bristfällig i Sveriges kommuner

1:33 min

Sveriges kommuner får kritik för att inte samer får använda sitt eget språk. Skolbarn och äldre drabbas hårdast.

Nu kräver Sametinget att lagen om nationella minoriteter skärps.

- Jag tycker att det känns jättetråkigt, du ska ju inte behöva bråka för att få språket, säger Ingrid Lindner som bor i Sorsele.

I rapporten Minoritetspolitisk bokslut, 2010 - 2014, på uppdrag av Sveigefinländarnas delegation, har Lennart Rohdin sett på om Sverige följer svensk minoritetslagstiftning. I rapporten kommer det fram att de flesta kommunerna inte följer lagen, men det värsta enligt Rohdin är att regeringen inte sanktionerar kommunerna.

- Det som gör mig ännu mera kritisk är att regeringen uppenbarligen inte tar det på nåt större allvar. Att man inte vidtar åtgärder för att se till att kommunerna efterlever också den här lagen, säger Lennart Rohdin.

Nu är 19 kommuner samiska förvaltningskommuner och han säger att de flesta försöker uppfylla lagen. Men det är svårt när det saknas samiska förskollärare och lärare till skolan.

- Har man inte dem tillgängliga så är det svårt att leva upp till det här med förskola, och även skollagens krav när det gäller modersmålsundervisning och så.

Aina Negga jobbar på Sametinget och hon är utvecklingsledare för det minoritetspolitiska uppdraget. Hon berättar att Rodhin har använt sig av Sametingets rapporter som man skickat till regeringen där man också föreslår en lagändring till regeringen.

- Därför har vi föreslagit till regeringen att lagen ses över och att man även bör fundera över att man får någon form av sanktionsmöjligheter, säger Aina Negga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: