ÁRVVIESJÁVRRIE/ ARVIDSJAUR

Kommunalpolitikerna lovar att öppna upp de samiska samråden

2:15 min

Under sameradions och SVT Sápmis valturné i Arvidsjaur igår pratade kommunpolitikerna bland annat om barn- och äldreomsorg.

En viktig fråga för de samiska väljarna i Arvidsjaur var just samråden mellan representanter och kommunen i frågor som rör det samiska språket. Vi hör föräldern Mariann Lörstrand:

- Det ska vara öppna samråd, för jag tycker verkligen att det är skamligt. Jag är med i ett föräldranätverk och vi har försökt komma med i samrådsgruppen men blev nekade för vi var tydligen representerade. Jag tillhör inte Västra Kikkejaure, Mausjaur eller Arvidsjaur sameförening så jag är inte representerad på något vis. Jag kan ju inte bli tvingad att vara med i en förening för att jag ska ha en representant i ett samråd. Som samisk förälder i kommunen har jag inget inflytande alls. Ibland känns det som att om jag flyttade till en annan kommun skulle jag få bättre möjligheter, säger föräldern Mariann Lörstrand som inte känner att hon blir representerad i samråden.

Statsministern Fredrik Reinfeldt sa i Sameradions partiledarintervju att samråd och samarbeten med den samiska ursprungsbefolkningen är viktiga när det gäller land och markrättigheter.

Men på kommunal nivå, i frågor som gäller barn och äldreomsorg, så har Arvidsjaur sedan tidigare ett system där kommunen bestämmer vilka som får representera samerna, som arvoderas för mötena som inte är öppna för allmänheten. Nu lovar kommunalpolitikern Lotta Åhman för socialdemokraterna att en ändring ska ske inom organisationen av samråden.

- Du har samrådsmöten och du har arbetsgruppsmöten. Men det här arbetsgruppsmötet, där har vi sex representanter och det kommer ändras efter nästa mandatperiod.

Mariann Lörstrand undrar här om det är ett löfte, var säger du Lotta Åhman?
- Det är ett löfte, vi ska ändra på den här arbetsgruppsordningen.

Även centerpartiets Katarina Bäckström lovade att samråden skulle öppnas för allmänheten men tyckte också att det fanns fler punkter som Arvidsjaur framöver ska arbeta med

- Jag tycker att mötena ska vara öppna, att alla föräldrar ska vara välkomna och få komma med synpunkter. Man ska inte ha slutna samrådsmöten utan de ska vara öppna. Vi borde kunna starta en bättre samordning mellan kommunerna. Vi borde kunna skapa en bättre samordning mellan näringslivet och Sametingets näringshandläggare som faktiskt bor i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: