Hálgu

Den sovade jojken vaknade

16 min

I veckans program går vi konsert i Umeå. Artisterna som deltagit i projektet Russuoh Vuölieb! - Väck upp jojken! uppträde, med några av jojkarna de hittat i arkiv runt om i Sápmi, en kväll i augusti.

I en lavvu/tältkåta i centrala Umeå samlades ca 100 personer för att lyssna på de 20 artisterna som deltagit projektet Russuoh Vuölieb! - Väck upp jojken! Syftet med projektet var att finna jojkar i arkiv i Sápmi och bearbeta dem och slutligen uppträdda med den under konserten.

Innan konsterten träffade jag artisterna Doris Risfjäll, Sofia Andersson och Marja Helena Fjellheim Mortensson. Men jag pratade även med Frode Fjellheim och Berit Alette Mienna, som var två av projektes mentorer, samt arkivarien Staffan Lundmark från Daum (Dialekt- och folkminnesarkivet i Umeå), som hjälpt till med  att hittat jojkar.

Konserten spelades in av SR Sameradion och kommer sändas vid ett senare tillfälle.

Veckans spellista
Rolffa: Eplekjekk
Kalle Urheim: Ábe rastá (Over fjorden)
Maiken Kemi: Stiana
Abjeez: Barap Barap

Marica Blind
marica.blind@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: