LKAB: Vi ska flytta träden

Igår skrev vi om Naturskyddsföreningens kritik mot LKAB:s planer att dumpa gruvrester i urskogen bakom gruvan i Mertainen, nordväst om Svappavara. Men av hänsyn till miljön så ska LKAB flytta de gamla träden till en ny plats i närheten, så att de rödlistade arterna kan leva vidare. 

Dessutom är det bättre för miljön med kortare transportsträckor, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

– Ser man på helheten så tycker både vi och två miljödomstolar det här är den bästa placeringen vi valt. Om vi hade valt det alternativ som Naturskyddsföreningen förespråkar då hade vi fått ta större marker i anspråk och det finns skyddsvärda arter även på den andra placeringen. Dessutom blir det mycket längre för truckarna att köra om vi skulle valt att dumpa avfallen på en annan plats. Då blir det större utsläpp av diesel och damm. Därför ser vi att den här platsen var den bästa placeringen, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Naturskyddsföreningen i Norrbotten befarar att 300 rödlistade arter kan dö ut i Mertainenområdet när gruvbolaget planerar att dumpa gruvavfall i urskogen bakom gruvberget. Men LKAB påpekar att dessa arter kommer finnas kvar i andra områden, även om de skulle försvinna från Mertainen. Gruvbolaget  har kartlagt rödlistade arterna och gjort en så kallad kompensationsplan för området. Det betyder att man kommer att flytta de gamla träden så att arterna kan leva vidare i en säkrare miljö.

– Förutom att vi har kartlagt de här arterna, så har vi tagit fram en kompensationsplan som alltså betyder att vi fredar annan skog och annan skyddsvärd skog. Vi kommer att flytta det vi kallar död ved, alltså träd som fallit omkull av sig själva där de här rödlistade arterna finns.

Enligt gruvbolaget har man erbjudit Naturskyddsföreningen att samarbeta och skriva kompensationsplanen tillsammans. För man tycker att Naturskyddsföreningen har den kompetens som behövs i ämnet för att kompensationsplanen ska bli bättre. Men det har föreningen sagt nej till, då man uppfattade det som en slags muta. Vilket LKAB inte är enig om.

– Vi erbjöd ett samarbete och det är tråkigt att de tolkar det som att vi har försökt köpa deras tystnad. Vi tycker också att det är tråkigt att de inte velat prata med oss, utan att de hellre går ut säger att vi gör fel istället för att införa en diskussion med oss. Vi vill prata med dem för att hitta de bästa lösningarna, säger Anders Lindberg om Naturskyddsförenings påstående om att LKAB försökt muta föreningen med pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: